Hrvatski startupovi koji svoje ideje razvijaju na području biotehnologije, farmacije i zdravstva, do sad su ih razvijali u akceleratorima koji možda baš i nisu u potpunosti odgovarali njihovim potrebama. No, to bi se moglo promijeniti. 

Naime, otvara se prvi regionalni startup akcelerator namijenjen upravo startupovima koji se razvijaju o ovim područjima. Cilj je Labena Venturesa jačanje inovacija i poduzetničkog ekosustava u zemljama srednje i istočne Europe, a u projekt je uloženo više od 100 milijuna eura.

Kako ističu, inovativni akcelerator, sa središtem u Sloveniji, djelovat će u istočnoj i srednjoj Europi te će povezivati ​​kadrove, ključna znanja i vještine te tvrtke i izvore financiranja zainteresirane za podršku projektima. U sklopu ovog projekta, startupi, sveučilišta, fakulteti, istraživačko-razvojne institucije, ali i pojedinci s idejama moći će riješiti izazove istraživanja, praktične implementacije i globalnog marketiranja novih metoda za razvoj sigurnih i održivih načina dijagnosticiranja bolesti i liječenja, unaprjeđenja prehrane i slično.

Brojne dobre ideje završe u ladici ili tek u formi znanstvene publikacije. Platformom Labena Ventures omogućit ćemo startupima i organizacijama da testiraju svoje ideje, implementiraju ih i kroz program pridobiju investitore, izjavio je Boštjan Čeh, voditelj projekta i razvoja poslovanja u tvrtki Labena. Fokus je na pronalaženju, odabiru i promociji startupa koji mogu ponuditi inovativna rješenja na međunarodnoj razini.

Zainteresirani startupi, organizacije i pojedinci mogu se prijaviti od 14. ožujka na službenim stranicama, a posebna komisija Labena Venturesa odabrat će do 40 projekata.

Nakon toga je za predstavnike odabranih projekata organizirano intenzivno iskustvo izgradnje poslovnih i prezentacijskih vještina te vještina strateškog pozicioniranja ideje ili projekta na tržištu u okviru jednotjednog bootcampa, a zatim slijedi tromjesečna edukacija koja uključuje blisku interakciju s više od 80 certificiranih mentora iz cijelog svijeta u različitim područjima poslovanja, financija, biotehnologije te partnera i investitora koji će im pomoći u razvoju poslovanja. U okviru Demo dana timovi će dobiti priliku predstaviti projekte investitorima, proširiti svoje poslovne mreže i dobiti pristup potrebnim tehničkim i financijskim resursima, dok u okviru programa Alumni Growth timovi sudjeluju u događajima umrežavanja te dobivaju pristup posebnim ponudama.

Želja nam je da inovativni projekti, ideje i inicijative ugledaju svjetlo dana te se realiziraju i koriste u praksi – jer mogu doprinijeti bržem razvoju u području biotehnologije, farmacije i zdravstva. Upravo smo s tim ciljem osnovali platformu Labena Ventures. Želimo našim znanjem, vezama, infrastrukturom i laboratorijima pomoći i osposobiti sve koji će prijaviti svoje ideje i projekte, htjeti ih testirati, razviti i komercijalizirati. Možemo im pomoći u povezivanju s fondovima u Europi, SAD-u i drugdje u svijetu, istaknuo je Čeh. Želimo da na tržište dospiju najbolji projekti i ideje koje će na kraju njihovog puta zaživjeti i poboljšati kvalitetu života i zdravlja ljudi diljem svijeta.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju