Prvi u svijetu počinju cijepiti djecu stariju od dvije godine protiv COVID-19

Zemlje poput Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Venezuele izvijestile su da planiraju cijepiti i mlađu djecu.

Hina | 07.09.2021. / 11:06

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kuba je u ponedjeljak postala prva država svijeta koja je cijepila djecu u dobi od dvije godine i stariju cjepivom protiv COVID-19, pri čemu je korišteno domaće cjepivo koje još nije odobrila Svjetska zdravstvena organizacija.

Država s 11,2 milijuna ljudi kani cijepiti svu djecu prije ponovnog otvaranja škola, većim dijelom zatvorenih još od ožujka 2020. Nova školska godina počela je u ponedjeljak, ali se nastava odvija putem televizijskih programa, s obzirom na to da većina kubanskih domaćinstava nema pristup internetu.

Slika nije dostupna Prvi podaci ohrabruju: Delta varijanta nije toliko opasna za djecu kao što se pribojavalo

Nakon što je dovršila klinička ispitivanja svojih cjepiva Abdala i Soberana na maloljetnicima, Kuba je u petak započela kampanju cijepljenja djece u dobi od 12 godina i onih starijih. Od ponedjeljka se u središnjoj pokrajini Cienfuegos distribuira cjepivo za dobnu skupinu od 2 do 11 godina.

U još nekoliko država svijeta odobreno je cijepljenje djece u dobi od 12 godina naviše, a neke provode ispitivanja na mlađoj djeci. Zemlje poput Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Venezuele izvijestile su da planiraju cijepiti i mlađu djecu, no Kuba je to prva realizirala. Čile je u ponedjeljak odobrio kinesko cjepivo Sinovac za cijepljenje djece u dobi od šest do 12 godina.

Slika nije dostupna Znanstvenici otkrili zašto koronavirus u djece najčešće uzrokuje samo blage probleme

Kubanska cjepiva protiv COVID-19 prva su razvijena cjepiva u zemljama Latinske Amerike, no nisu prošla međunarodnu znanstvenu recenziju.

Temelje se na rekombinantnoj proteinskoj tehnologiji, istoj onoj koju su koristili američki Novavax i francuski Sanofi. Oba čekaju odobrenje WHO-a. Za razliku od brojnih drugih cjepiva, rekombinantna DNK cjepiva ne zahtijevaju skladištenje na ekstremno niskim temperaturama.

Većina škola na Kubi zatvorena je još od ožujka 2020. Ponovno su otvorene na samo nekoliko tjedana krajem prošle godine, ali su u siječnju ponovno zatvorene.

Slika nije dostupna Novi Zeland odobio cjepivo protiv COVID-19 za tinejdžere: "Ono je sigurno i dobro je to napraviti"

Na Kubi je u posljednjih nekoliko mjeseci evidentiran golem broj zaraženih koronavirusom, što čini ogroman pritisak na zdravstveni sustav zemlje. Od 5700 smrtnih slučajeva od posljedica koronavirusa, koliko ih je na Kubi zabilježeno od početka izbijanja pandemije, gotovo pola ih je evidentirano u posljednjih mjesec dana.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti