Znatno jeftiniji od Tesle: VW priprema električni automobil cijene od oko 20 tisuća eura

Osnovna cijena ovog automobila trebala bi iznositi oko 20 tisuća eura te je planirana proizvodnja oko 200 tisuća komada.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.11.2018. / 10:00

Volkswagen (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Krajem sljedećeg tjedna šefovi VW-a održat će sastanak na kojem će se razgovarati o transformaciji kompanije od najvećeg europskog proizvođača automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem do kompanije koja će se orijentirati na proizvodnju električnih automobila. Jedna od tema razgovora mogla bi biti i proizvodnja jeftinog vozila (jeftinog u odnosu na konkurentska električna vozila) s kojim će se Volkswagen napasti Teslu.

Osnovna cijena ovog automobila trebala bi iznositi oko 20 tisuća eura te je planirana proizvodnja oko 200 tisuća komada – iako sve te informacije nisu službene, novinarima su ih "prišapnuli" izvori koji su dobro upoznati sa situacijom u njemačkom automobilskom divu.

Volkswagen će s vremenom tri svoje tvornice u kojima se trenutno proizvode automobili s motorima s unutrašnjim izgaranjem preurediti za proizvodnju električnih vozila (riječ je o tvornicama u Emdenu, Zwickau i Hanoveru), a ta promjena na e-vozila koštat će ih 14 tisuća radnih mjesta, odnosno toliko će ljudi do 2020. ostati bez posla. Razlozi za to, napominju na Reutersu, jesu to što je za proizvodnju električnih automobila potrebno manje vremena, a VW će surađivati s drugim kompanijama u vezi s proizvodnjom baterija, tako da za njih neće koristiti vlastitu radnu snagu.

Pored strategije o električnim automobilima, Volkswagen bi na ovom sastanku trebao raspravljati i o suradnji s proizvođačem baterija SK Innovationom, ali i Fordom. VW i Ford već pregovaraju o potencijalnoj suradnji oko razvoja autonomne tehnologije i električnih vozila, no potencijalni dogovor o suradnji vjerojatno neće biti potpisan do kraja godine.

Izvor: Reuters

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti