Putujete u SAD? Morati ćete prijaviti i svoje profile na društvenim mrežama

Novi obrazac traži popis svih profila na društvenim mrežama koje je podnositelj imao u proteklih pet godina.

Martina Čizmić | 03.06.2017. / 15:21

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kao da nije bilo dovoljno što je SAD pojačao sigurnosne mjere i zabranio unošenje prijenosnih računala i tableta u kabine zrakoplova, ukoliko putujete iz ili preko "odabranih" zemalja. Nova odluka američkog State Departmenta od podnositelja zahtjeva za vizu traži i da prijave svoje profile na društvenim mrežama.

Novi obrazac za izdavanje vize za posjet SAD-u od podnositelja zahtjeva da prijave sve svoje profile na društvenim mrežama u posljednjih pet godina. Tako uz ime društvene mreže trebaju upisati i svoje jedinstveno korisničko ime.

Iako u State Departmentu ističu kako će informacije o društvenim mrežama morati podnijeti samo oni podnositelji zahtjeva za koje se traži dodatna provjera zbog mogućih veza s terorizmom ili drugom, za nacionalnu sigurnost, potencijalnom opasnosti, kako je krenulo, nije isključeno kako će to postati i uvjet za dobivanje vize za sve podnositelje.

Procjenjuje se kako će se dodatne provjere odnositi na oko 65 tisuća ljudi ili 0,5 posto podnositelja zahtjeva za vizu godišnje.

Hrvatska se, srećom, ne nalazi na popisu potencijalno sumnjivih zemalja pa vjerojatno neće svi podnositelji viza morati popunjavati podatke o društvenim mrežama. Ali za svaki slučaj, pazite što pišete na društvenim mrežama ako planirate posjećivati SAD.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti