Radio808, novi je hrvatski internetski radio

Internet nam pruža mnoge mogućnosti do kojih je lakše doći nego ikad, a to i pokazuje novi hrvatski projekt Radio808 koji je baziran upravo na Internetu.

Zimo Zimo Zimo | 01.06.2011. / 13:55

Radio808, novi je hrvatski internetski radio

Internet nam pruža mnoge mogućnosti do kojih je lakše doći nego ikad, a to i pokazuje novi hrvatski projekt Radio808 koji je baziran upravo na Internetu.

Dugogodišnji Twitteraš i zaljubljenik u društvene mreže i glazbu Alen Matošović jedan je od pokretača ovog projekta za koji kaže kako je zamišljen i postavljen kao radio 2.0.

'Osnova oko koje se plete ostatak priče je radijski, dakle primarno glazbeni program, govorno moderiran u skladu s povećanom dinamikom 21. stoljeća i samom prirodom medija kojim se distribuira, a koji omogućava dopunske paralelne kanale višesmjerne komunikacije. Iz širine Mreže kao novog medija kao prirodna nadopuna radijskom programu nameću se novi mediji komunikacije kao što su Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Instagram, video streamovi i sve ono što će još u bližoj i daljoj budućnosti biti izmišljeno.' - istaknuo nam je u razgovoru Alen.

Ideja samog projekta traje već duže, kaže Alen, te nadodaje kako je prekretnica bila raspad radija 101 (@radio_101) za kojeg su mnogi bili emotivno vezani.

Cilj projekta jest odabrati najkvalitetniju glazbu iz mora današnje hiperprodukcije iz kojeg je sve teže izdvajati dobro od lošeg. Alen također ističe kako nema paralela sa internetskim radijima poput Groovesharka ili Spotifya, jer kako kaže 'oni nude more, a mi ulov dobrih profesionalnih ribara.'

Na pitanje što misli o klasičnom radiju i njegovoj budućnosti, Alen kaže:

'Klasični radio ima budućnost dok god ima publike sa manjim zahtjevima, nove generacije i onaj dio publike koji neovisno o godinama traži više njime neće zadovoljiti svoje potrebe. Naravno, načini distribucije će se mijenjati, već za koju godinu vidjet ćemo hoće li radio otići u digitalnu transmisiju ili će nekakav nasljednik WiFi-ja dobiti tu bitku i zadržati radio u mrežnoj distribuciji. Glavno će i dalje ostati pitanje koncepta i mono ili polidimenzionalnosti pristupa. Mi smo odabrali ovaj drugi put jer vjerujemo u njega.'

Za kraj, Alen kaže kako je u konačnici cilj sudjelovati u definiranju novog medija 21. stoljeća, kvalitetnog i samoodrživog. Radio možete slušati, naravno, putem interneta na privremenoj adresi test.radio808.info, a uskoro se cijeli projekt seli na radio808.com. Napomenimo samo da emitiranje trenutno traje od 12:00 do 14:00 svakog dana.

Za one malo željne više informacija pratite radio808 na Twitteru, i Facebooku.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti