Rasprava u Europskom parlamentu: Razvoj umjetne inteligencije ključan je za digitalnu budućnost Europe

Čak polovina naših građana smatra da je upravo zdravstveni sektor onaj u kojem umjetna inteligencija može ostvariti svoj najveći potencijal.

Martina Čizmić | 20.05.2021. / 10:56

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Bruxellesu održana je rasprava o oblikovanju digitalne budućnosti Europe korištenjem umjetne inteligencije. U raspravi je kao član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) sudjelovao i hrvatski europarlamentarac, doc. dr. sc. Tomislav Sokol.

Govoreći o umjetnoj inteligenciji Sokol je istaknuo da 61% građana pozitivno gleda na umjetnu inteligenciju, ali da 88 % građana smatra da se njome treba pažljivo upravljati.

Dok raspravljamo o ovoj bitnoj temi, u Hrvatskoj, nedaleko od Zagreba, započinje gradnja jednog od najnaprednijih tehnoloških kampusa u kojem će se, među ostalim, razvijati i tehnologija autonomnih vozila bazirana na umjetnoj inteligenciji. U tom smislu, ističem i da su sveobuhvatna pravila o umjetnoj inteligenciji potrebna da bi se, s jedne strane poticao razvoj i razvitak, a s druge maksimalno zaštitio interes potrošača, naglasio je Sokol te je ukazao na potencijal kojeg umjetna inteligencija ima u području zdravstva.

Čak polovina naših građana smatra da je upravo zdravstveni sektor onaj u kojem umjetna inteligencija može ostvariti svoj najveći potencijal. Da je tome uistinu tako svjedoče i najnovija istraživanja koja pokazuju da algoritmi umjetne inteligencije identificiraju rak dojke s približno 90 % točnosti u kombinaciji s analizom radiologa.

Sokol je pozvao europske institucije da nastave snažno podupirati razvoj umjetne inteligencije jer ona pruža mogućnost rane dijagnoze zloćudnih bolesti, a time daje i nadu pacijentima za njihovo uspješno izlječenje.

Podsjetimo, procjenjuje se da zahvaljujući napretku u ranom otkrivanju raka, učinkovitosti liječenja i pratećoj skrbi za oboljele, u Europi živi više od 12 milijuna osoba koje su preboljele rak, uključujući oko 300 000 osoba koje su rak preboljele u dječjoj dobi.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti