RECENZIJA: Samsung Galaxy Watch 5 ima genijalne nove opcije, ali i jednu manu

Sve u svemu mogli bismo reći da je Samsung nastavio svoju tradiciju izrade zanimljivih i privlačnih satova. Pregršt opcija, minimalistički dizajn i Googleov OS Weare, sigurno će privući mnoge.

Martina Čizmić | 09.01.2023. / 15:30

Samsung Galaxy Watch5 - 3 (Foto: Zimo)

Samsungovi satovi iz godine u godinu dobivaju nove mogućnosti, a činjenica da posljednja verzija, Galaxy Watch 5 dolazi s Google Wear OS-om 3, privući će mnoge koji su se do sad dvoumili.

Imali smo priliku testirati Samsungov posljednji pametni sat nekoliko tjedana i vidjeti kako se ponaša u stvarnim uvjetima. Ono što nam je odmah upalo u oko je mnoštvo aplikacija koje dolaze već predinstalirane sa satom. Od klasičnih Samsungovih aplikacija, do dodatnih aplikacija koje se brinu za zdravlje korisnika. Osim toga, postoji opcija i instalacije dodatnih aplikacija koje korisnik koristi ili želi koristiti na satu. Za to su u Samsungu predvidjeli pristojnih 16GB prostora na samom satu (u kombinaciji s 1,5 GB RAM-a)

No, isto tako, veoma smo brzo uvidjeli i glavnu manu ovog sata - kratko trajanje baterije. U normalnim uvjetima, uz povezivanje s telefonom, primanje obavijesti, nekoliko brzopoteznih vježbanja tijekom dana, baterija na Galaxy Watch 5 izdržala je tek nešto više od 24 sata. To samo po sebi i nije neki problem, jer baš kao što smo se naviknuli puniti mobilni telefon svake večeri, možemo puniti i sat. Međutim, Galaxy Watch 5 dolazi s pregršt opcija namijenjenih praćenju kvalitete spavanja, što znači da bi sat trebalo nositi na ruci i tijekom noći. Pa se onda postavlja pitanje - kad ga puniti? Pozitivno je što se Galaxy Watch 5 može puniti i na bežičnom punjaču (ne morate nužno imati Samsungov punjač sa sobom), pa ga možete puniti i dopunjavati kad tijekom dana imate vremena.

Samsung Galaxy Watch5 - 5 (Foto: Zimo)

Za one koji imaju Watch 4, prelazak na 5 neće predstavljati neki problem jer su glavne značajke ostale iste. Oni pak koji su imali neke druge verzije ili marke satova, trebat će se poigrati sa satom dok ne otkriju sve što on nud.

A nudi zaista puno. Prije svega elegantan i minimalistički dizajn. Naš je testni primjerak bio ružičasto-puderaste boje, što je vjerojatno privlačnije nježnijem spolu. No, upravo taj minimalizam izvrsno se uklampa i u poslovnom i u elegantnom i u sportskom okruženju. Silikonski remen omogućuje udobno nošenje sata. Način na koji je sam remen dizajniran zahtjeva malo koncentracije prilikom stavljanja na ruku, no kad se jednom naučite na to, shvatite da je činjenica da se višak remena "pospremi" unutar narukvice zapravo izvrsno rješenje. Ekran (40 mm Super AMOLED) prekriven je safirnim staklom i trebao bi biti dovoljno izdržljiv i za najveće nespretnjakoviće. Izgled samog naličja sata možete birati i mijenjati prema vlastitom raspoloženju, a ekran je dovoljno jak da ga možete koristiti i tijekom sunčanog dana.

Samsung ne odustaje o svoja dva fizička gumba koji se nalaze na bočnoj strani sata i koriste za navigaciju kroz aplikacije. Osim toga, kod Watch 5 ta su dva gumba dobila i ulogu senzora za mjerenje sastava tijela, što bi se moglo svidjeti svima koji treniraju ili jednostavno žele provjeriti koliko su u formi.

Osim pomoću gumbića, navigacija kroz aplikacije vrši se klizanjem prsta po rubu ekrana. Iako dobro zamišljeno, to se povremeno pokazalo kao problematično. Pogotovo kod aplikacija koje imaju više opcija i zahtjevaju dulje "skrolanje" kroz njih ili kad korisnik ima veće prste. Priznajemo, s nostalgijom se prisjećamo Samsungovih satova s okretnim prstenom koji je služio za navigaciju kroz aplikacije i koji je olakšavao odabir opcija, ali to je očito stvar prošlosti i moramo se priviknuti na ono što je sad aktualno.

Samsung Galaxy Watch5 - 8 (Foto: Zimo)

Što se povezivanja između sata i pametnog telefona tiče, na Samsungovom telefon išlo je bez problema. Dovoljno je bilo uključiti Galaxy Wear aplikaciju, potražiti sat i povezati ga. Nakon toga, satom upravljate kroz aplikaciju i možete mijenjati izgled sata, zaslon s aplikacijama, pločice (odnosno aplikacije koje su dostupne klizanjem prstom lijevo ili desno) te postaviti brze funkcije. Također, kroz aplikaciju možete pratiti i svoje zdravstveno stanje zahvaljujući opciji Samsung Health.

Iako sat, kroz aplikaciju Samsung Health Monitor nudi opciju mjerenja krvnog tlaka i otkucaja srca (EKG), za to je potrebno instalirati dodatne aplikacije, koje nažalost, u trenutku pisanja recenzije, nisu bile dostupne u Hrvatskoj. Šteta jer bi zaista bilo zanimljivo provjeriti tlak prije i nakon nekih poslovnih sastanaka.

No, zato Galaxy Watch 5 nudi pregršt drugih opcija za provjeru zdravlja organizma. Jednu smo već ranije spominjali - mjerenje sastava organizma. Dovoljno je staviti sat na ruku, dobro ga zategnuti i s dva prsta druge ruke dotaknuti gumbiće na satu. Animacija će vas jednostavno voditi kroz cijeli postupak. U roku od nekoliko sekundi na satu (ali i u aplikaciji Samsung Health na pametnom telefonu) moći ćete pročitati sastav tijela - od težine (koju sami upisujete), udjela mišića, masnoće, do BMI-a i količine vode u tijelu. Ako obavljate mjerenje svakog dana u isto vrijeme, možete pratiti svoj napredak (ili nazadovanje).

Samsung Galaxy Watch5 - 1 (Foto: Zimo)

Od drugih opcija koje su zanimljive za istaknuti je praćenje kvalitete spavanja. Nosite li sat tijekom noći, on će pratiti koliko kvalitetno spavate - od toga koliko se budite po noći, koliko duboko spavate pa do toga da li hrčete. Samo napomena, ako spavate u sobi s nekim tko hrče, sat će zabilježiti i vaše, ali i hrkanje vašeg partnera. Pa čak i psa, ako spava s vama u sobi i hrče. To može biti zanimljivo, jer sat u kombinaciji sa pametnim telefonom bilježi zvukove pa, jednom za sva vremena, možete riješiti zagonetku - tko hrče najglasnije.

Na stranu hrkanje, s vremenom vam sat može davati i savjete kako se bolje naspavati odnosno kvalitetnije spavati. I ne, prije nego što pitate, savjet nije izbacite hrkača iz sobe.

Što se ostalih aplikacija tiče, istaknuli bismo Samsung Pay (Samsungovu aplikaciju za plaćanje), koju ako tako želite, možete lako zamijeniti Google Walletom na samom satu. Također, iako je kao predinstaliran glasovni asistent postavljen Bixby, možete ga zamijeniti s Googleovim Asistentom.

Posebno bismo istaknuli opciju uspostave i odgovaranja na pozive direktno sa sata. Ako povežete sat s pametnim telefonom i omogućite pristup kontaktima, možete odgovoriti ili uspostaviti poziv direktno sa sata, bez potrebe za vađenjem pametnog telefona iz torbe ili džepa. Zvučnik je dovoljno glasan za razgovor i uz prometnu ulicu, a mikrofon će uhvatiti vaš glas i bez pretjeranog vikanja.

Samsung Galaxy Watch5 - 4 (Foto: Zimo)

Također, možete brzo odgovoriti i na poruke s već unaprijed pripremljenim odgovorima, što može puno značiti kad se u pokretu i kasnite.

Sve u svemu mogli bismo reći da je Samsung nastavio svoju tradiciju izrade zanimljivih i privlačnih satova. Pregršt opcija, minimalistički dizajn i Googleov OS Weare, sigurno će privući mnoge.

Nama je sat ispunio očekivanja (osim po pitanju trajanja baterije), iznenadio nas nekim novim opcijama (poput praćenja hrkanja), ali i potvrdio već dobro poznate mogućnosti (automatsko praćenje vježbanja). Ako koristite Samsung pametni telefon i navikli ste na redovoto punjenje uređaja, onda je ovaj sat logičan izbor za vas. Ostalima bi upravo to trajanje baterije moglo biti presudan faktor kod kupovine Samsung Galaxy Watch 5.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti