Redukcije struje u Europi mogle bi privremeno ugasiti i mobilne mreže

Mobilne mreže u Europi mogle bi ove zime privremeno ostati bez napajanja ako vlade odluče ograničiti potrošnju struje, upozoravaju izvori u telekomunikacijskom sektoru koji provjerava zalihe generatora i razmišlja o baterijama.

Hina | 29.09.2022. / 13:20

Ugašen smartphone (Foto: Getty Images)

Dužnosnici telekomunikacijskog sektora strahuju da bi jaka zima mogla testirati europsku telekomunikacijsku infrastrukturu i prisiliti vlade da pokušaju ublažiti posljedice redukcija.

Trenutačno u mnogim europskim zemljama nema dovoljno rezervnih sustava koji bi se nosili s opsežnijim prekidima u opskrbi strujom, izjavila su četvorica direktora telekomunikacijskih kompanija, što bi onemogućilo upotrebu mobilnih telefona.

Zemlje Europske unije, uključujući Francusku, Švedsku i Njemačku, pokušavaju osigurati normalno funkcioniranje komunikacija čak i ako nestanak struje isprazni pomoćne baterije na na tisućama mobilnih odašiljača.

Europa ima gotovo pola milijuna odašiljača, a većina njih ima rezervne baterije koje traju oko 30 minuta.

Slika nije dostupna Novi problemi za uzdrmanu globalnu ekonomiju: Uz nedostatak čipova, sve je izglednija i nestašica njihove ključne komponente

Francuska traži baterije

U Francuskoj planovi koji je iznio distributer električne energije Enedis uključuju potencijalno isključenje struje do dva sata u najgorem slučaju, saznaje se iz dva izvora upoznata s tim pitanjem.

Struja bi se potpuno isključivala tek u pojedinim dijelovima zemlje, uz načelo rotacije. Redukcije bi bile pošteđene bitne službe, poput bolnica, policije i vlade, rekli su izvori.

Vlada, telekomunikacijski operateri i Enedis, odjel državne komunalne kompanije EDF, razgovarali su o toj temi tijekom ljeta, priopćila je francuska vlada i izvori.

Francuska udruga telekomunikacija (FFT), udruga koja zastupa telekomunikacijske tvrtke Orange, Bouygues Telecom i Alticeov SFR, usmjerila je fokus pozornosti na distributera struje budući da nije ishodila izuzimanje baznih stanica iz restrikcija.

Enedis je odbio komentirati sadržaj razgovora s vladom o tom pitanju.

Francuska ima oko 62.000 odašiljača, a kompanije ih neće moći sve opremiti novim baterijama, rekla je predsjednica FFT-a Liza Bellulo.

Švedska financira generatore

I telekomunikacijske kompanije u Švedskoj i Njemačkoj izrazile su vladama zabrinutost zbog potencijalnih nestašica električne energije, navelo je nekoliko upućenih izvora.

Švedski regulator za telekomunikacije PTS objavio je da surađuje s kompanijama i drugim vladinim agencijama na pronalaženju rješenja. Tema je razgovora i plan za slučaj racionalizacije potrošnje struje.

PTS financira kupnju generatora i mobilnih baznih stanica za moguća dulja razdoblja bez struje, priopćio je glasnogovornik.

Talijanska udruga telekomunikacijskih kompanija rekla je za Reuters da želi da mobilna mreža bude izuzeta u slučaju prekida ili smanjene opskrbe strujom, dodavši da o tome namjerava razgovarati s novom talijanskom vladom.

Nagli nestanak struje povećava šanse za kvar elektroničkih komponenti, rekao je u razgovoru za Reuters šef telekomunikacijskog lobija Massimo Sarmi.

Generatori rješenje i za DT

Pametni telefon u kupaonici, ilustracija Ne ispuštate pametni telefon iz ruke ni na ovom mjestu? Niste jedini, a evo što znanstvenici kažu o tome

Proizvođači telekomunikacijske opreme Nokia i Ericsson surađuju s mobilnim operaterima na ublažavanju posljedica nestašice struje, rekla su tri upućena izvora.

Dvije kompanije nisu željele komentirati tu informaciju.

Europski telekomunikacijski operateri moraju analizirati svoje mreže kako bi smanjili potrošnju energije i moraju modernizirali opremu i koristiti energetski učinkovitije radijske sustave, rekla su četvorica direktora telekomunikacija.

Kako bi uštedjele energiju, telekomunikacijske tvrtke koriste softver koji osigurava optimalan promet, gasi neaktivne odašiljače i isključuje pojedine dijelove frekvencijskog spektra, saznaje se iz obaviještenih izvora.

U Njemačkoj Deutsche Telekom ima 33.000 odašiljača, a njegovi mobilni sustavi za hitne slučajeve mogu podržati rad tek malog broja njih istodobno, rekao je glasnogovornik tvrtke.

U slučaju dugotrajnijeg isključenja struje Deutsche Telekom koristit će za hitne slučajeve mobilne sustave napajanja koji se uglavnom oslanjaju na dizel, rečeno je.

Europske zemlje desetljećima nisu imale problema s opskrbom električnom energijom pa uglavnom nemaju generatore koji mogu jamčiti struju na dulje vrijeme, napominje Reuters.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti