REWORK – lektira za svakog poduzetnika

Zahvaljujem mom dobrom prijatelju Tomislavu Buljubašiću što mi je preporučio ovu krasnu knjigu još prije godinu dana koju sam tek sada uzeo i pročitao.

Zimo Zimo Krunoslav Ris | 19.08.2013. / 10:37

REWORK – lektira za svakog poduzetnika

Zahvaljujem mom dobrom prijatelju Tomislavu Buljubašiću (http://7innovation.wordpress.com/) što mi je preporučio ovu krasnu knjigu još prije godinu dana koju sam tek sada uzeo i pročitao.

Rework by Jason Fried i David Heinemeier Hansson. Većina poslovnih knjiga (udžbenika s fakulteta, srednjih škola, itd.) dat će vam savjete kojim koracima trebate krenuti. Kako je pametno da napišete dobar poslovni plan, kako se javljati na tender, kako pronaći investitora, bla bla… Ova knjiga je totalno drugačija od svih takvih koje ste (možda) do sada pročitali. Rework pokazuje bolji, brži, lakši put za uspjeh u poslu. Ako ju pažljivo pročitate shvatit ćete da su “školski” planovi u biti loši. Shvatit ćete da ne trebate investitora, da se ne morate javljati na tendere, da ne morate imati zaposlenike u istom uredu, i da u biti ne morate biti radoholičar koji će provoditi više od osam sati u uredu. Zanimljivo je da su unutar knjige svi tradicionalni savjeti vezani uz poslovanje i upravljanje tvrtkom rastumačeni na suprotan način.

Rework sadrži oko 100 savjeta za ljude koji će se upustiti u vlastiti business ili su ga već pokrenuli. Neki od savjeta već dulje vrijeme primjenjujem u svom poslovanju, a neke ću tek početi provoditi.

Savjeti koje sam dosad primjenjivao:

Do it yourself first /prvo vi napravite zadatak

REWORK – lektira za svakog poduzetnika

jedino ako sami napravimo neki posao možemo shvatiti koliko je potrebno vremena za obavljanje istog

Ako primjenjujete ovaj koristan i nadasve kvalitetan savjet unutar vaše tvrtke, imat ćete jasnu predodžbu o tome koliko je zapravo neki zadatak težak ili lagan za vašeg zaposlenika. Iako će on možda misliti suprotno od vas, vi ćete mu moći dati kvalitetnu procjenu vremena koje će mu biti potrebno da se taj zadatak izvrši.

Evrebody works / Svi rade

REWORK – lektira za svakog poduzetnika

Rework – savjet | Jason Fried svi u malom timu trebaju raditi

Ovo je u potpunosti točno. U malom timu nema mjesta za neradnike i filozofe, direktore, menadžere i sve ostale koji misle da je njihov posao samo jedna stvar. U malom timu direktor je i programer, dizajner, psiholog, prodajni predstavnik tj. što god treba da bude. Isto tako i svaki pojedini član tima. Svi rade sve, i svi moraju dati maksimalno sve od sebe ako žele da tvrtka za koju rade opstane.

Lanac je jak koliko je jaka njegova najslabija karika.

 Inspiration is perishablle / Inspiracija je kratkotrajna

REWORK – lektira za svakog poduzetnika

ako nam već dođe ideja. šteta bi bilo ne istražiti njene mogućnosti

Ovo je živa istina, sto puta mi se do desilo, čak i na ovom blogu. Koliko vam se puta dogodilo da ste se nečeg sjetili, a da niste odmah to zapisali ili napravili? Kasnije ste to ili zaboravili napraviti ili ste napravili, ali ne u prvobitnom obliku u kojem ste zamislili. Postoje ljudi koji će vam cijeli život dolaziti s hrpetinom ideja za koje su jednostavno prelijeni da poduzmu nešto, lakše im je pronaći dobre izgovore zašto ih ne ostvare. U biti se  sve svodi samo na jedno – vaša sreća je u vašim rukama, i ako ste već (ajmo reći) blagoslovljeni s potencijalno dobrom idejom, što vas košta da odvojite malo vremena za nju te da istražite njen potencijal?

Behind the curtain / Iza zavjese

REWORK – lektira za svakog poduzetnika

Rework – savjet | Jason Fried

Ovo je također nešto što već dugo primjenjujem u svom poslovanju. Prije svakog projekta, kada se definiraju projektni zadaci, klijentu “otvorim” korisnički račun na kolaboracijskom alatu (Trello.com). U tom kolaboracijskom alatu su navedene sve faze projekta i potencijalni problemi. S ovim načinom rada klijentu jasno pokazujemo da želimo da je u svakom trenutku obaviješten o stanju i o fazi njegovog projekta.

Mi ne izvodimo nikakve čaroliju ni ne prakticiramo magiju, i ono što radimo nije nikakva tajna 

Don’t be a hero / ovo cu prevesti kao, nemoj biti budala…

REWORK – lektira za svakog poduzetnika

Izgleda da sam ovu lekciju najdulje do sada učio, mislim da ju nisam u potpunosti ni savladao, ali nadam se da ima nade za mene  .  U mom slučaju  je to da preuzmem većinu posla na sebe i ako netko nešto zajebe, velika je vjerojatnost da će to sranje na kraju ostati na meni da popravim. Ovo je razmišljanje jedne budale. Svatko bi trebao znati svoje zadatke, i svatko bi trebao imati nekakvu mogućnost objektivne procjene koliko mu treba vremena za što (+/- 20% zbog rizika da nešto krene po zlu). Tzv. heroj mod će vas dovesti do prekomjernog stresa i do smanjenje produktivnosti, čime ćete u konačnici napraviti kontra efekt.

Sve u svemu, svakako pročitajte knjigu, vrlo je motivirajuća, jednostavno napisana i možete ju pročitati za nekoliko dana. Knjiga je dostupna na Amazonu za $10.

P.S. svakako posjetite i web od ekipe iz 37signals, ima nekoliko zanimljivih video uradaka (ne kao Sevkinih, ali zanimljivi su).

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti