Rijeka se podigla za 73 mjesta na listi svjetskih startup ekosustava

Na listi vodeće svjetske platforme za startup ekosustave StartupBlink za 2020. godinu Rijeka se podigla za 73 mjesta u odnosu na 2019., izvijestila je u petak riječka gradska vlast.

Hina | 06.06.2020. / 12:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Rijeka se sad nalazi na 461. mjestu na svijetu, među 1000 gradova iz 100 zemalja na popisu, a poboljšanje u protekloj godini je najbolje među hrvatskim gradovima koji su se našli na listi. To su, uz Rijeku, Zagreb, Split, Zadar, Pula, Karlovac i Osijek.

Po podatcima StartupBlinka Hrvatska zauzima 39. mjesto među 100 zemalja, a to je napredak u godini dana za 11 mjesta.

StartupBlink je vodeća svjetska platforma za mapiranje i analizu startup ekosustava, odnosno okruženja koje podupire rast i razvoj startupova. StartupBlink u formiranju ljestvice koristi metodologiju koja obuhvaća broj postojećih inovacijskih startupova, coworking prostora, akceleratora, lidera te potpornih organizacija.

Temeljem metodologije koju StartupBlink koristi u formiranju ljestvice, na popisu organizacija riječkog startup ekosustava nalaze se Riječka razvojna agencija Porin i Startup inkubator Rijeka, uz Sveučilišni znanstveno-tehnologijski park Step RI.

Lista riječkih inovacijskih startupova sadrži, između ostalog, i poduzetnička ostvarenja bivših stanara Startup inkubatora Rijeka, poput FizioTech - Hip Rehabilitation Device, ZUS Biotech i Kupuj Lokalno, te riječki i globalno afirmirani brand Kisha.

Imajući u vidu nadolazeća i planirana proširenja poduzetničke infrastrukture i sustava poduzetničkih inkubatora Proizvodnim parkom Torpedo te inkubatorom za kreativne tehnologije i IT industriju Energana, očekuje se da će Rijeka i nadalje ostvarivati pozitivni trend na utjecajnoj StartupBlink ljestvici ekosustava, navedeno je u priopćenju Grada Rijeke. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti