Roditelji, smirujete li dječji plač s mobitelima i tabletima? Evo što znanstvenici kažu o tome

Metoda davanja telefona ili tableta uplakanom djetetu često može biti kratkotrajno uspješna, no pitanje je kakav je dugoročni učinak takvih postupaka, ako se ponavljaju.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.12.2022. / 14:17

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Stručnjaci često napominju kako mobilni telefoni i tableti nemaju što raditi u rukama male djece, dok mnogi upozoravaju i na štetne učinke ekrana i na malo stariju djecu i tinejdžere. Brojne su negativne posljedice pretjeranog korištenja pametnih telefona i tableta - od pada koncentracije i fokusa pa do pretilosti, a mnogi pokazuju i znakove ovisnosti.

Tužno dijete Zabava koja je postala ovisnost: Očajni roditelji podigli su tužbu jer su djeca prestala jesti, spavati i tuširati se

Brojna su istraživanja provedena na ovu temu, a jedno koje je provedeno još prije pandemije, ali su rezultati objavljeni nedavno, također pokazuju zabrinjavajući učinak ekrana na djecu starosti između 3 i 5 godina. Istraživanje se fokusiralo na smirivanje djece korištenjem ekrana, što je najčešće učinkovita taktika, no pomaže samo kratkoročno, dok na duže vrijeme ona roditeljima donosi više štete, nego koristi. Pogotovo pri emocionalnom razvoju djece.

Naime, pokazalo se kako su djeca čije su ispade i nervoze roditelji rješavali s telefonima i tabletima, tijekom sljedećih nekoliko mjeseci imala problema s regulacijom svojih osjećaja i većom emocionalnom reakcijom na situacije u kojima su se nalazila, poput naglih promjena raspoloženja, naglašene impulzivnosti itd.

To se pogotovo odnosi na dječake i djecu koja su već pokazivala “znakove hiperaktivnosti i jakog temperamenta”. Dok ih ekrani na kratko zaista mogu smiriti, zbog njih djeca ne mogu razviti vlastite načine regulacije svojih emocija.

Iako se takav način smirivanja djece čini bezopasnim privremenim alatom za reduciranje stresa u kućanstvima, ako se ova taktika često primjenjuje, roditelji mogu očekivati dugoročne negativne posljedice, upozorila je Jenny Radesky, pedijatrica sa Sveučilišta Michigan koja je sudjelovala u istraživanju. Pogotovo je naglasila utjecaj ekrana u ranom djetinjstvu kada se korištenjem ekrana može propustiti prilika za razvoj neovisnih i različitih metoda za samoregulaciju ponašanja.

Dijete za računalom Poražavajuće brojke: Svako treće dijete u Hrvatskoj žrtva je internetskog nasilja putem društvenih mreža

Problem je što davanje ekrana najmlađima pomaže i roditeljima i djeci pa, upozorava Radesky, to i jedne i druge može motivirati da nastave s takvom praksom. U istraživanju se naglašava kako treba biti svjestan da se ekrani ne mogu jednostavno izbaciti iz života te kako njihova umjerena uporaba može biti korisna, no nikada se ne bi trebali koristiti kao primarni ili česti način smirivanja djece.

Izvor: Science Alert
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti