Djeca su vam zalijepljena za ekran pametnog telefona i stalno "vise" na TikToku? Stručnjakinja ima važno upozorenje

Ako gledate videa na TikToku dugo vremena, to može dovesti do problema s pažnjom, koncentracijom i kratkoročnim pamćenjem, upozorava Griffin.

Martina Čizmić | 16.04.2022. / 12:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

TikTok je posljednjih godina u potpunosti preuzeo primat kao najpopularnija aplikacija (i društvena mreža) na svijetu, pogotovo među djecom i mladima. Upravo oni provode sate pregledavajući različita videa ili pak snimajući i objavljujući vlastita.

No, prelimiranrna istraživanja pokazuju kako te navike mogu imati negativan utjecaj na razvoj mozga kod mladih te u konačnici dovesti do teže koncentracije prilikom obavljanja drugih aktivnosti.

Slika nije dostupna Moderatori TikToka izloženi su “odvratnom i nasilnom” sadržaju, zbog čega su odlučili podići tužbu protiv kompanije

Znanstvenici ističu kako TikTok postoji prekratko da bi se moglo objektivno proučiti kako on utječe na razvoj mozga kod mladih, no dodaju kako je utjecaj definitivno vidljiv.

Prefrontalni korteks, dio mozga koji je zadužen za rješavanje problema, svjesnost emocija, mišljenje, radno pamćenje, pažnja i izvršne funkcije, u potpunosti se razvija tek oko 25. godine života. A upravo se na tom dijelu mozga najviše može vidjeti utjecaj TikToka.

Slika nije dostupna U SAD-u pokrenuta istraga protiv TikToka zbog utjecaja te društvene mreže na tinejdžere

Kako je za Verywell Health pojasnila profesorica psihijatrije i pedijatrije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Massachusetts, Jessica Griffin, kratki videi, baš kao i slatkiši, potiču stvaranje dopamina, kemikalije odgovorne za osjećaj ugode u mozgu.

Upravo taj osjećaj često vas tjera da tražite još - baš kao djeca u trgovini slatkišima, pojasnila je Griffin.

Kratka forma (a TikTok je započeo s kratkim videima do jedne minute, da bi potom produljio njihovo trajanje na tri, odnosno nedavno na 10 minuta), stvara ovisnost kod mladih ljudi i otežava donošenje odluke da ugase aplikaciju i posvete se nekoj produktivnijoj aktivnosti.

Slika nije dostupna Koliko ste dugo na pametnom telefonu? Posljednji podaci otkrivaju koliko smo zapravo ovisni o njima

Studija koja je 2021. godine provedena u Kini, proučavala je "tiktok efekt" na mozgovima kineskih studenata. Otkriveno je da gledanje personaliziranih videa, koje je odabrao algoritam, aktivira centre za nagradu u mozgu puno više, no gledanje nasumično odabranih videa koji nisu prilagođeni gledatelju.

Snimke mozgova studenata koji su redovito koristili aplikaciju, otkrili su reakciju koja se povezuje s ovisnošću, a neki od studenata jednostavno nisu imali dovoljno kontrole da sami prekinu gledanje.

Ako gledate videa na TikToku dugo vremena, to može dovesti do problema s pažnjom, koncentracijom i kratkoročnim pamćenjem, upozorava Griffin.

No, problem nije samo video komponenta TikToka, već i činjenica da se radi o društvenoj mreži. Baš kao i kod ostalih društvnih mreža, korisnici TikToka nisu imuni na druge negativne pojave kao što su smanjenje komunikacije u stvarnom životu što može rezultirati ograničenim emocionalnim i društvenim razvojem, izloženost potencijalno štetnom sadržaju ili netočnim informacijama, a tu su još i predatori koji operiraju na svim internetskim kanalima.

Slika nije dostupna Imamo li epidemiju unutar pandemije? Na društvenim mrežama sve je više slučajeva poremećaja koji gotovo isključivo zahvaća djevojke

Prof. Griffin upozorava kako algoritmi koji prate što korisnici gledaju i nude im sličan sadržaj, mogu imati i štetan utjecaj na mlade.

Ako vaše dijete ima problema s poremećajem hranjenja, aksioznošću ili depresijom, vjerojatno će im biti servirani sadržaji koji su povezani s tim temama - a to može uzrokovati još više štete, ističe Griffin.

Primijete li roditelji da njihovo dijete previše vremena provodi buljeći u ekran pametnog telefona i gledajući videa na TikToku, rješenje nije oduzeti im telefon ili zabraniti aplikaciju.

Prvi je korak otvoreni razgovor s djecom o potencijalnim negativnim posljedicama pretjeranog korištenja. Potom uvođenje određenih ograničenja koliko vremena zaista mogu provesti gledajući videa.

Slika nije dostupna Korisnici prosječno više vremena provode na TikToku, nego na YouTubeu

Prof. Griffin savjetuje uključivanje opcije upravljanja sadržajem na ekranu pametnog telefona, koje omogućuje definiranje koliko se dugo dnevno neka aplikacija može koristiti. Kad to vrijeme istekne, ekran se zaključava, a za otključavanje je potrebno poznavati PIN.

Pobrinite se da su uključeni i u druge aktivnosti kao što su sport i druge fizičke aktivnosti, koje će ih odvesti dalje od ekrana. Djeca bi trebala imati uravnotežen život i provoditi barem neko vrijeme u obiteljskim aktivnostima, savjetuje stručnjakinja.

Izvor: Verywell Health

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti