Imamo li epidemiju unutar pandemije? Na društvenim mrežama sve je više slučajeva poremećaja koji gotovo isključivo zahvaća djevojke

Među gotovo isključivo ženskom populacijom u dobi između 12 i 25 godina pojavila je "paralelna pandemija" vezana za korištenje društvenih mreža, tvrde znanstvenici.

Branimir Vorša | 04.09.2021. / 07:21

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Alex Turnquist počela je primjećivati tikove krajem proljetnog semestra studija na Sveučilištu Loyola u Chicagu. Pandemija COVID-19 natjerala je prošle godine 20-godišnjakinju da se iz studenskog doma vrati kući roditeljima. Tamo je primijetila da joj kapak nekontorlirano titra dok je pregledavala svoja videa koja je snimila na Snapchatu. Ubrzo nakon toga, glava joj se počela vrlo specifično trzati.

Posjetila je psihijatra i upitala za savjet, misleći da su možda antidepresivi razlog za novonastale tikove. Tijekom pregleda provedenog godinu dana nakon prvih simptoma i nakon što je nakratko u tom periodu prestala piti i antidepresive, ali bez rezultata, Turnquist je dijagnosticiran abnormalan poremećaj s tikovima. Ona nije sigurna što je bio okidač za pojavu tih simptoma, no u ožujku je putem TikToka objavila da je čitala izvješća iz Velike Britanije koja naočigled opisuju istu stvar.

Slika nije dostupna Evo na što treba paziti prilikom objava videa na YouTubeu i društvenim mrežama

Razvila sam poremećaj s tikovima tijekom pandemije i pomislila sam da je krivac Lexapro, jer o tome postoje neka istraživanja. No nedavno sam otkrila da je izolacija zbog pandemije uzrokovala masovnu pojavu tih tikova kod djevojaka, rekla je za Vice Turnquist.

Njezin slučaj samo je jedan primjer od mnogih, kao što je i sama otkrila, kad je riječ o korištenju društvenih mreža tijekom pandemije.

Liječnici koji su specijalizirani za Touretteov sindorm te druge poremećaje s tikovima skrenuli su pozornost na mlade ljude poput Turnquist, nakon što su uočili nagli porast referentnih slučajeva pojave tih naglih poremećaja s između jedan do pet posto prije pandemije, na 20 do 35 posto od izbijanja pandemije do danas. Tako su barem pokazali rezultati studije objavljene 13. kolovoza u specijaliziranom znanstvenom časopisu Movement Disorders.

U toj studiji znanstvenici opisuju "paralelnu pandemiju među mlađom populacijom u dobi između 12 i 25 godina (gotovo isključivo među djevojčicama i ženama) koja se manifestira brzom pojavom kompleksnih motoričkih i vokalnih ponašanja sličnih tikovima. Postoje izrazite zajedničke toče u fenomenologiji tih ponašanja nalik tikovima koja su primjećena diljem naših centara u Kanadi, Sjedinjenim državama, Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Australiji".

Slika nije dostupna Što mislite o ovakvom nadzoru? U Kini je hit stolna svjetiljka s kamerama koja prati svaki pokret djece tijekom učenja

Zanimljivo je i da su pacijenti(ce) koje su proučavali sve navele izloženost influencerima na društvenim mrežama (ponajviše TikToku) kao uzrok tikovima ili Touretteovom sindromu.

No doista na TikToku postoje tisuće videa, neka od kojih imaju i milijune pregleda koje TikTokeri odmilja nazivaju TicTok. U nekim slučajevima pacijenti su specifično povezali pojavu simptoma s izloženošću prema tim specifičnim videima, što je barem za određeni dio pacijenata potvrdio i mehanizam za modeliranje bolesti.

Znanstveni članak objavljen nešto ranije, u srpnju ove godine, proučavao je popularne TikTok influencere koji imaju tikove te je otkriveno da se ti tikovi razliku od uobičajenih simptoma Tourreteovog sindroma, koji se obično počinju javljati u dobi djece između 5 i 7 godina. Dvoje kanadskih neurologa sa sveučilišta Calgary, Tamara Pringsheim i Davide Martino, tvrde da se Touretteov sindrom češće pojavljuje kod muškaraca.

Društvena mreža TikTok - 2 Iscrpna analiza otkrila: TikTok trenutno nije ništa opasniji za privatnost i sigurnost korisnika od Facebooka

Vjerujemo da je ovo primjer masovne sociogene bolesti, koja uključuje ponašanja, emocije ili uvjete koji se spontano šire unutar skupine, piše u navedenom članku objavljenom isto tako u časopisu Movement Disorders.

Obzirom da je Turnquist i sama sad na doktoratu iz molekularne biologije i biologije raka, ona je svakako u boljoj poziciji od mnogih koji su iskusili te tikove da razumije najnovija istraživanja na ovu temu. Vjerujem da je bilo puno pandemijom uzrokovanih stresnih okidača te da je to vjerojatno gurnulo prag preko granice, kaže.

Martino smatra da je uloga društvenih mreža ovdje prenaglašena te da je riječ o samo jednom faktoru među mnogima zbog kojih dolazi do razvoja tikova u ponaša nju.

Važno je ne usredotočiti svu pažnju samo na društvene medije jer ne želimo stigmatizirati osobe koje društvenim mrežama koje dijele svoja iskustva putem YouTubea ili TikToka. U većini slučajeva, to su pojedinci koji to rade kako bi podigli svijest o problemu, a to samo po sebi naravno nije loša stvar, kaže Martino.

Društvena mreža TikTok - 1 Je li djevojčica u Italiji stradala zbog bizarnog izazova na TikToku? Evo što roditeljima poručuju hrvatski stručnjaci

Osobe koje pate od takvog poremećaja mogle bi osjećati da ih se ne shvaća ozbiljno ako se poveže korištenje društvenih mreža sa sociogenskom bolesti.

Turnquist je i sama rekla da je dobila kritike u komentarima na TikToku u kojima drugi korisnici ne vjeruju da ima problem. Dodala je kako joj je cilj bio samo proširiti svijest na već postojeći problem. Isto tako, kaže da negativne komentare i prijetnje pokušava ignorirati.

U međuvremenu je prihvatila tikove kao dio svoje osobnosti, a svoju prisutnost na društvenim mrežama ne planira prekinuti.

Pomalo je nerealno tražiti od ljudi da se prestanu izlagati društvenim medijima u potpunosti, rekla je na kraju.

Izvor: Vice

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti