Evo na što treba paziti prilikom objava videa na YouTubeu i društvenim mrežama

Iako se neki videozapisi mogu činiti bezazleni, zbog njihovih objava korisnici mogu imati velikih problema.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.08.2021. / 07:53

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Mnogim korisnicima društvenih mreža i interneta videozapisi postaju najpopularniji oblik sadržaja koji ne samo konzumiraju, već i objavljuju. O popularnosti YouTubea i TikToka zaista ne treba trošiti riječi, a video je popularan i na Instagramu, kao i na Facebooku i drugim mrežama i aplikacijama.

No tijekom snimanja i objave videosadržaja, mnogi ne razmišljaju o sigurnosti i privatnosti, odnosno potencijalnim opasnostima koje im prijete zbog njihovih objava. Na stranici Vlog Tribe objavili su nekoliko savjeta za zaštitu privatnosti i sigurnije snimanje i objavljivanje videozapisa na YouTubeu i društvenim mrežama.

Privatnost djece na internetu (Foto: Getty Images) Google najavio promjene na tražilici i YouTubeu kojima želi poboljšati privatnost djece na internetu

Pažljivo birajte teme - savjetuje se izbjegavanje tema vezanih uz seksizam, homofobiju, rasizam i slično. Čak i ako upozoravate na te probleme, uvijek postoji mogućnost da se nešto pogrešno shvati ili izvuče iz konteksta pa bi pratitelji i osobe koje gledaju video mogli kritizirati takve videozapise i davati im palac dolje.

Čuvajte privatnost svog doma - kada počnete s objavama na YouTubeu i drugim kanalima, postajete javna osoba čiji životi postaju zanimljivi javnosti, a uvijek postoji mogućnost da neki od pratitelja ili gledatelja ima loše namjere. Zato nemojte snimati vašu kuću ili stan, a savjetuje se čak niti susjedstvo u kojem živite jer zahvaljujući Googleu, ti podaci i snimke mogu otkriti vašu adresu. Kada znaju gdje živite i npr. na YouTubeu vide da ste na nekom putovanju, lopovima to može biti pozivnica da navrate u vaš dom.

Nemojte koristiti prave podatke, već neki nadimak - dio popularnih YouTubera koristi nadimke kako bi sakrio i zaštitio svoj pravi identitet. To je iznimno bitno za one koji tek počinju s vlogingom jer tako štite svoju sigurnost, a ako s vremenom zaista postanu iznimno popularni, ipak je teško da će moći dugoročno sakriti svoje pravo ime i prezime jer se,naravno, na internetu sve lako može pronaći.

Ne otkrivajte detalje oko planova vezanih uz putovanja - brojni youtuberi putuju diljem svijeta i sa svojim pratiteljima dijele sve zgode i nezgode s putovanja. No kako smo već spomenuli, ako podijelite informacije o tome kada i gdje putujete, lopovi bi to mogli shvatiti kao pozivnicu u vaš stan. Na Vlog Tribeu zato kažu da je najbolje da videozapise s putovanja objavljujete sa zakašnjenjem, odnosno onda kada se vratite s putovanja, tj. kada vaša kuća više nije prazna.

Slika nije dostupna YouTube planira nagraditi korisnike i influencere sa 100 milijuna dolara

Sakrijte svoje osobne podatke koji se mogu iskoristiti za phishing i prijevare - prevaranti na internetu danas su iznimno vješti te im je svaka informacija koju otkrijete važna i mogu je (pokušati) iskoristiti za krađu novaca, provalu u vaše digitalne račune, krađe vaših podataka itd. Zato izbjegavajte govoriti o vašim osobnim podacima ili snimati videa na kojima se može vidjeti vaša osobna, bankovne kartice, registracija automobila itd.

Guglajte svoje ime - provjerite sve informacije o sebi na internetu jer uvijek postoji mogućnost da je o vama u prošlosti objavljeno nešto negativno. Takve se informacije naknadno mogu iskoristiti protiv vas u komentarima ili zbog njih od brojnih pratitelja/gledatelja možete dobiti palac dolje za vaše videozapise, što često možda neće imati veze s njihovom kvalitetom. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti