Rusi odgodili lansiranje letjelice s kojom će astronauti napustiti ISS

Rusija je odgodila lansiranje letjelice koja će vratiti dva ruska kozmonauta i američkog astronauta s Međunarodne svemirske postaje (ISS) dok istražuje gubitak tlaka u drugom modulu, objavila je ovaj tjedan njezina svemirska agencija.

Hina | 17.02.2023. / 08:26

Ruski Sojuz na ISS-u, arhiva (Foto: NASA)

Roskosmos i američka svemirska agencija NASA rekli su da će letjelica Sojuz MS-23 biti lansirana 20. veljače kako bi vratila na Zemlju Sergeja Prokopjeva, Dmitrija Petelina i Franka Rubija.

Ruski Sojuz na ISS-u, arhiva Rusija ima rezervni plan za povratak astronauta s Međunarodne svemirske postaje

Međutim, čelnik Roskosmosa Jurij Borisov rekao je u video izjavi da je donesena odluka da se lansiranje odgodi najkasnije do 10. ožujka dok se istražuje uzrok gubitka tlaka u sustavu hlađenja teretnog broda Progress MS-21, koji bi se trebao odvojiti od ISS-a 18. veljače.

Borisov je također pokazao slike, koje su američki kolege snimili robotskom rukom, vanjskog oštećenja za koje se vjeruje da je uzrokovalo gubitak tlaka 15. prosinca u rashladnom sustavu drugog modula spojenog na ISS, Sojuza MS-22.

Ta je letjelica trebala vratiti trojicu muškaraca na Zemlju, ali će zbog curenja sada biti poslana natrag bez posade.

Na snimkama se vidjela mala rupa okružena smeđim mrljama. Borisov je rekao da je uzrok mogao biti meteoroid ili svemirski otpad koji je napravio čovjek.

Roskosmos je priopćio da su oštećeni moduli zapečaćeni od ostatka postaje te da i dalje nema prijetnje za sigurnost sedam članova posade na brodu - tri Amerikanca, tri Rusa i jednog Japanca.

Tiangong svemirska postaja, ilustracija Europski astronauti ipak neće putovati na kinesku svemirsku postaju?

Unatoč napetim odnosima zbog rata u Ukrajini, Rusija i Sjedinjene Države još uvijek blisko surađuju na ISS-u.

Letjelice Sojuz koriste se za prijevoz posade do postaje i natrag, dok brodovi Progress dostavljaju opremu i zalihe. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti