Rusija malo kaska, ali se ipak priključuje AI utrci

Putin je najavio novu verziju nacionalne strategije za razvoj umjetne inteligencije.

Hina | 26.11.2023. / 08:48

Vladimir Putin (Foto: Afp)

 Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je upozorio da se Zapadu ne smije dopustiti da razvije monopol na području umjetne inteligencije (AI), najavivši da će se uskoro objaviti ambicioznija ruska strategija u toj sferi.

Sjedinjene Države i Kina predvodnici su razvoja AI-ja, tehnologije za koju mnogi znanstvenici i svjetski čelnici predviđaju da će transformirati svijet i revolucionizirati društvo kao što su to računala učinila krajem 20. stoljeća.

Digitalne tehnologije u EU DigitalEurope pozvao EU da ublaži pravila: Nemojmo ograničiti inovaciju AI-a prije nego što ima priliku razviti se

I Moskva ima ambicije postati AI supersila, no njezini napori zasad kasne zbog rata u Ukrajini koji je primorao mnoge talentirane znanstvenike da napuste Rusiju i potaknuo zapadne sankcije koje su zaustavile uvoz visokotehnoloških proizvoda, piše Reuters.

Govoreći u Moskvi na konferenciji o umjetnoj inteligenciji, uz direktora Sberbanka Germana Grefa, Putin je rekao da je nemoguće zabraniti AI te je upozorio da bi bilo opasno i neprihvatljivo omogućiti zapadnim platformama da razviju monopol u AI tehnologijama.

Kao prvi korak će u vrlo bliskoj budućnosti biti potpisan predsjednički dekret te će se usvojiti nova verzija nacionalne strategije za razvoj umjetne inteligencije, kazao je Putin na konferenciji.

YouTube Želite nešto više znati o videu s YouTubea? Sada o tome možete pitati Googleovu umjetnu inteligenciju

Ta će strategija donijeti značajne promjene, uključujući „ekspanziju fundamentalnih i primijenjenih istraživanja u području generativne umjetne inteligencije i velikih jezičnih modela”, najavljuje ruski predsjednik.

Rusija treba napraviti zakonodavne i investicijske promjene kako bi potaknula razvoj umjetne inteligencije, zaključio je.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti