Rusija počinje s razvojem nuklearne elektrane za zajedničku lunarnu postaju s Kinom

Roskozmos planira instalirati nuklearnu elektranu na Mjesecu u zajedničkom projektu lunarne postaje s Kinom, kako bi se prevladao izazov dugotrajne Mjesečeve noći.

Branimir Vorša | 08.05.2024. / 12:41

Pogled na Zemlju s Mjeseca
Pogled na Zemlju s Mjeseca (Foto: Getty Images)

Generalni direktor Roskozmosa Jurij Borisov otkrio je ruske planove za isporuku i instaliranje nuklearne elektrane na površini Mjeseca između 2033. i 2035. godine, u suradnji s kineskim partnerima. Rusko-kineska znanstvena lunarna postaja, predviđena za razvoj od 2025. do 2035. godine, obuhvaćat će više modula za produženi rad bez posade i eventualno ljudsko stanovanje.

Ruska raketa Sojuz 2.1v i letjelica Luna-25 Putin najavio novu rusku orbitalnu postaju do 2027. godine: "To je istraživanje svemira, svi to razumiju"

U razgovoru o projektu rusko-kineske lunarne postaje Borisov je istaknuo nužnost nuklearne elektrane zbog produljene Mjesečeve noći, piše ruska agencija RIA Novosti, a prenosi Reuters. Izjavio je da je potrebno stvoriti kompaktan, pouzdan, dugoročan i trajan izvor nuklearne energije na Mjesecu. Plan je razrađen uzimajući u obzir nemogućnost solarnih ploča da proizvedu dovoljno energije za 14-dnevnu lunarnu noć.

Maketa ruske orbitalne stanice ROSS Roskozmos predstavio buduću rusku orbitalnu svemirsku stanicu - ROSS: Mogla bi imati i vojnu svrhu?

Projekt ima za cilj uspostaviti sveobuhvatnu istraživačku infrastrukturu na površini Mjeseca, i u njegovoj orbiti. To uključuje eksperimentalne i istraživačke alate za razne znanstvene pothvate, kao što su promatranja Mjeseca, temeljni istraživački eksperimenti i multidisciplinarne studije. Borisov je naglasio višestruku prirodu projekta, naglašavajući njegovu važnost za unaprjeđenje znanstvenog istraživanja i korištenja tog Zemljinog prirodnog satelita.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti