Ruski specijalci testiraju novu verziju ASM VAL jurišne puške zvane "tiha smrt"

Ruska automatska puška neobičnog dizajna i performansi, poznata tako "tiha smrt", dobiva nadogradnju, a prve će je testirati specijalne ruske postrojbe u Novosibirsku.

Branimir Vorša | 17.12.2019. / 07:16

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ruska vojska već je ranije najavila da će njihova automatska puška ASM VAL (ili 6P30M) biti modernizirana te da će imati značajne preinake, koje uključuju i posve nov središnji dio puške (receiver) te transparentne spremnike streljiva kapaciteta 30 metaka, koji će vojnicima omogućiti da drže na oku koliko im je streljiva u svakom trenutku ostalo na raspolaganju u spremniku.

Nadograđeni ASM VAL prve će testirati ruske specijalne postrojbe, odnosno 24. brigada stacionirana u Novosibirsku, a nakon testiranja očekuje se da će i službeno ući u uporabu ruske vojske.

Ispaljivanje rakete s ruske korvete Prijetnja u prosincu postaje stvarnost: Putin odabrao ratni brod koji će nositi rakete Cirkon protiv kojih ne postoji efektivna obrana

Su-57 Felon Su-57 postao legenda: NATO savez službeno mu dodijelio jedan od najopakijih nadimaka dosad

ASM VAL dobio je ime "tiha smrt" po tome što njegov prigušivač, koji je integralni dio same puške, drastično smanjuje zvuk ispaljenog streljiva, što vojnika koji ga koristi čini skrovitijim na bojištu, manje kompromitirajući njegov trenutačni položaj.

Ta puška ima i posebno podzvučno streljivo kalibra 9 milimetara, koje je sposobno probiti i pancirni oklop koji vojnici, specijalci i policija znaju nositi radi dodatne zaštite na terenu.

Ranije verzije te automatske puške koristio je sovjetski KGB te njegov sljedbenik ruski KGB. Koristile su je i neke policijske snage, kao i posebne jedinice ruske vojske.

Efektivan domet ranije verzije te puške iznosio je 300 metara.

Izvor: Sputnik

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti