Rutinska kolonoskopija pretvorila se u bizarno iskustvo, kako za pacijenta tako i za liječnike

Rutinska kolonoskopija u SAD-u pretvorila se u bizarno iskustvo, kako za liječnike, tako i za pacijenta.

Branimir Vorša | 27.11.2023. / 13:25

Pregled u bolnici, ilustracija (Foto: Getty Images)

U neobičnom incidentu tijekom rutinskog pregleda debelog crijeva pacijenta u Missouriju, liječnici su otkrili muhu u njegovim crijevima, a fotografije tog neobičnog otkrića tijekom kolonoskopije objavljene su u časopisu American Journal of Gastroenterology.

Pacijent u pitanju, 63-godišnji muškarac, tvrdio je da je dan prije konzumirao samo bistre tekućine, izražavajući zbunjenost neočekivanim uljezom u svojim crijevima. Unatoč tome što je prije dva dana jeo pizzu i zelenu salatu, nije se mogao sjetiti da li mu je možda muha bila u hrani.

Matthew Bechtold, šef gastroenterologije na Sveučilištu Missouri, potvrdio je prisutnost muhe i primijetio da je u netaknutom stanju. Opisan kao iznimno rijedak nalaz kolonoskopije, misterij se vrti oko toga kako je muha završila u poprečnom debelom crijevu - najpokretljivijem i najdužem dijelu debelog crijeva.

Muha u debelom crijevu pacijenta Muha u debelom crijevu pacijenta (Foto: AJG/The American College of Gastroenterology)

Bechtold je razmatrao dvije potencijalne ulazne točke za insekte: kroz usta ili rektum. Dok je degradacija u gornjem probavnom sustavu činila prvu opciju malo vjerojatnom, ulazak kroz rektum predstavljao je izazove zbog zamršenog putovanja kroz srednji dio debelog crijeva bez svjetla.

Insekti se mogu infiltrirati u probavni trakt ako se konzumira hrana koja sadrži jaja ili ličinke, što dovodi do crijevne mijaze. To stanje uključuje hranjenje ličinki muhe živim ili mrtvim tkivom. Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti primijetili su različite simptome kod zaraženih pacijenata, uključujući bol u trbuhu, povraćanje i proljev.

Unatoč bizarnoj prirodi incidenta, pacijent nije pokazivao takve simptome, dodajući enigmu putovanja netaknute muhe kroz zamršeni teren debelog crijeva.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti