S Kinezima nema šale: Radikalno rješenje trebalo bi smanjiti ovisnost mladih o videoigrama

S ciljem zaštite mentalnog i fizičkog zdravlja maloljetnika, kineska vlada najavila je ograničenje igranja online videoigara na 90 minuta dnevno tijekom tjedna, a igre ne smiju igrati između 22 i 8 sati.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.11.2019. / 07:13

Gamer (Foto: Getty images)

Kina je najveće gamersko tržište na kojem milijuni ljudi, uključujući i brojne maloljetnike, svaki dan (i noć) provode više sati za računalima i mobilnim uređajima uživajući u videoigrama. Kineska vlada već je poduzela neke mjere kojima su pokušali smanjiti ovisnost mladih o igrama, poput ograničenja vremena koje mogu provesti igrajući popularnu igru Honor of Kings, neke su igre zabranili zbog nasilja, a sada su se odlučili na još radikalnije mjere.

Igranje videoigara (Foto: Getty Images) Ovisnost o videoigrama i seksu proglašene bolestima, ali to ne znači da možete na bolovanje

S ciljem "zaštite mentalnog i fizičkog zdravlja", navodi se u priopćenju kineske vlade, Kina uvodi ograničenje igranja za maloljetnike koji će tijekom tjedna moći igrati online igre maksimalno 90 minuta dnevno te neće smjeti igrati između 10 navečer i 8 ujutro. Tijekom vikenda i praznika,maloljetnici će moći uživati maksimalno tri sata dnevno u igranju. No ni to nije sve – kineska vlada želi ograničiti i novac koji maloljetnici troše u igrama, pa će tako mladi između 8 i 16 godina u online igrama moći potrošiti maksimalno oko 29 dolara mjesečno, dok će oni između 16 i 18 moći potrošiti do 57 dolara.

Prema novim pravilima, mladi će prilikom registracije za online igre trebati koristiti prave podatke i identifikacijske brojeve, kako bi se moglo pratiti vrijeme koje provode u igrama i koliko novaca troše u virtualnim svjetovima. Mnogi u Kini upravo preveliko vrijeme koje maloljetnici provode pred ekranima igrajući videoigre povezuju s povećanjem kratkovidnosti među mladima, ali i sa sve lošijim ocjenama koje ostvaraju u školama.

Igranje videoigara Jesu li videoigre zabava ili ovisnost?

Velik broj maloljetnika koji uživaju u videoigrama sigurno se neće složiti s novim ograničenjima te ne treba sumnjati da će dio njih pronaći rješenje s kojim će moći igrati mnogo više od 90 minuta dnevno, komentirao je za NY Times analitičar istraživačke i konzultantske kompanije Niko Partners Daniel Ahmad. Npr. za igranje će koristiti telefone roditelja ili će koristiti njihove podatke prilikom registriranja za online igre.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti