Kina je najveće gamersko tržište na kojem milijuni ljudi, uključujući i brojne maloljetnike, svaki dan (i noć) provode više sati za računalima i mobilnim uređajima uživajući u videoigrama. Kineska vlada već je poduzela neke mjere kojima su pokušali smanjiti ovisnost mladih o igrama, poput ograničenja vremena koje mogu provesti igrajući popularnu igru Honor of Kings, neke su igre zabranili zbog nasilja, a sada su se odlučili na još radikalnije mjere.

S ciljem "zaštite mentalnog i fizičkog zdravlja", navodi se u priopćenju kineske vlade, Kina uvodi ograničenje igranja za maloljetnike koji će tijekom tjedna moći igrati online igre maksimalno 90 minuta dnevno te neće smjeti igrati između 10 navečer i 8 ujutro. Tijekom vikenda i praznika,maloljetnici će moći uživati maksimalno tri sata dnevno u igranju. No ni to nije sve – kineska vlada želi ograničiti i novac koji maloljetnici troše u igrama, pa će tako mladi između 8 i 16 godina u online igrama moći potrošiti maksimalno oko 29 dolara mjesečno, dok će oni između 16 i 18 moći potrošiti do 57 dolara.

Prema novim pravilima, mladi će prilikom registracije za online igre trebati koristiti prave podatke i identifikacijske brojeve, kako bi se moglo pratiti vrijeme koje provode u igrama i koliko novaca troše u virtualnim svjetovima. Mnogi u Kini upravo preveliko vrijeme koje maloljetnici provode pred ekranima igrajući videoigre povezuju s povećanjem kratkovidnosti među mladima, ali i sa sve lošijim ocjenama koje ostvaraju u školama.

Velik broj maloljetnika koji uživaju u videoigrama sigurno se neće složiti s novim ograničenjima te ne treba sumnjati da će dio njih pronaći rješenje s kojim će moći igrati mnogo više od 90 minuta dnevno, komentirao je za NY Times analitičar istraživačke i konzultantske kompanije Niko Partners Daniel Ahmad. Npr. za igranje će koristiti telefone roditelja ili će koristiti njihove podatke prilikom registriranja za online igre.