SAD želi svoju AI sačuvati "svojom": Prihvaćen prijedlog zakona koji bi ograničio izvoz AI

Prijedlog je rezultat zabrinutosti u SAD-u da bi američke AI tvrtke, svojim modelima, mogle nenamjerno potaknuti tehnološki uspon Kine.

Martina Čizmić | 23.05.2024. / 08:30

Umjetna inteligencija, ilustracija (Foto: Getty Images)

 SAD je napravio velik korak prema zakonu koji bi američkoj administraciji olakšao ograničavanje izvoza velikih modela umjetne inteligencije. Naime, Odbor za vanjske poslove Predstavničkog doma, prihvatio je prijedlog zakona koji bi Ministarstvu trgovine dao jesnu ovlast da zabrani Amerikancima rad sa strancima na razvoju sustava umjetne inteligencije. Prije svega radi se o sustavima za koje se smatra da predstavljaju rizik za nacionalnu sigurnost SAD-a.

Prijedlog je rezultat zabrinutosti u SAD-u da bi američke AI tvrtke, svojim modelima, mogle nenamjerno potaknuti tehnološki uspon Kine.

Pretpostavlja se da Washington ovakvim zakonom pokušava suzbiti kineske ambicije oko stvaranja velikih AI modela koji bi se mogli iskoristiti za uplitanje u izbore u drugim zemljama, stvaranje biološkog oružja ili pak pokretanje kibernetičkih napada.

Kina i SAD, ilustracija Kina i SAD sastat će se na temu AI-ja: Razgovor, ali ne i suradnja

Već se ranije spominjao plan američke administracije prema kojem planiraju postaviti "zaštitne ograde" oko najnaprednijih modela umjetne inteligencije, ne bi li ih zaštitili od Kine i Rusije. Kako bi to točno izveli, još nije poznato.

Podsjetimo, posljednjih godina tvrtke diljem svijeta intenzivno rade na razvoju različitih AI modela i alata. Iako su najpoznatiji američki, Kina također intenzivno radi na svojim modelima, kako u privatnim tvrtkama, tako i u onima s državnim vezama. 

Peking za sad nije komentirao američki potez. 

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti