Samsung najavio proizvodnju senzora za kamere mobitela od nevjerojatnih 200 megapiksela

Samsung je najavio novi foto senzor za kamere na mobitelima koji će definitivno porušiti sve dosadašnje rekorde sa svojih 200 megapiksela. Najavili su i novi, još bolji 50 megapikselni senzor.

Branimir Vorša | 02.09.2021. / 17:23

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U utrci tko će napraviti kameru za mobitele s najvećom rezolucijom dosad Samsung se sprema zasjesti na tron i to sa senzorom koji ima dvostruko veću rezoluciju od dosadašnjih senzora za kamere na mobitelima s najvišom razolucijom.

Njihov ISOCELL HP1 ima piksele veličine 0,64 mikrometra, a kad poveže 16 komada odjednom u zgusnutu mrežu, zauzima istu površinu koliko i senzor od 12,5 megapiksela s pikselima veličine 2,56 mikrometara.

Samsung HP1 tehnologiju povezivanja piksela naziva "CameleonCell". Postavljanje četiri puta četiri 12,5 megapiksela namijenjeno je za uporabi pri uvjetima slabog osvjetljenja, no ta postavka isto tako može snimiti i fotografije u punih 200 megapiksela, ili koristiti tehniku povezivanja dva puta dva kako bi se dobile fotografije rezolucije 50 megpiksela.

Xiaomi Uskoro stiže smartphone s kamerom rezolucije veće od 100 MP

Potonje omogućuje HP1 i snimanje videa u 8K. Iz Samsunga tvrde da HP1 može snimati 8K videa bez obrezivanja rubova videa, iako je standarnih 8K (7680x4320) zapravo manje od 50 megapiksela.

Samsung isto tako predstavlja i novi senzor ISOCELL GN5. Riječ je o 50 megpikselnom senzoru s pikselima veličine jednog mikrometra te tvrde da je to ujedno i prvi senzor s pikselima od jednog mikrometra koji u sebi ima integriranu Samsungovu Dual Pixel Pro tehnologiju.

Dosad je najveći senzor za kamere na mboitelima bila GN2 verzija s pikselima veličine 1,4 mikrometra, koji se na tržištu prvi put pojavio na Xiaomi Mi 11 Ultra ove godine.

Ono što iz Samsunga nisu zasad otkrili jest kad će bilo koji od ta dva senzora ući u masovnu proizvodnju, ali testni primjerci su dostupni proizvođačima mobitela.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti