Već smo ranije pisali o tome kako će Samsung ove godine predstaviti svoje smartphone uređaje temeljene na mobilnom open-source OS-u Tizen, no sada znamo konkretan razlog zašto je Samsung odlučio prigrliti taj mladi sustav baziran na Linuxovom kodu.

Bada OS koji je duže vrijeme bio sastavni dio Samsungovih smartphoneova biti će ukomponiram u Tizenovu strukturu kako bi aplikacije koje su radile na starijem OS-u mogle se prenijeti u novo okruženje. To ujedno znači i kraj Bade, no iz Samsunga poručuju kako je prelazak na Tizen ništa drugo nego li adekvatno rješenje za mnogo zahtjevnije smartphone tržište, nešto čemu se Bada nije mogla prilagoditi.

Oni koji posjeduju Samsungove mobilne uređaje temelje na Badi, neće moći napraviti nadogradnju na Tizen – prema riječima Honga Won-pyoa, predsjednika Samsungovog Media Solutions centra, korisnici ne trebaju spajanje ova dva OS-a gledati u tom kontekstu pošto je više riječ o prelasku na bolju uslugu.

Iako je trenutno nepoznato kada ćemo točno ugledati prve smartphoneove Tizen serije, sigurni smo kako uz funkcionalnosti Bade te mogućnosti Tizena koje su realizirane na ostavštini nikada adekvatno iskorištenog Intelovog MeeGo-a, ljubitelji tehnologije bazirane na otvorenom kodu imaju se čemu veseliti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju