Saslušanje Kima Dotcoma uživo će se prenositi putem YouTube streaminga!

Raspravu o izručenju kontroverznog "internet poduzetnika" SAD-u moći ćete uživo pratiti na YouTube kanalu

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 30.08.2016. / 07:48

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Kim Dotcom i njegov Megaupload servis godinama su figurirali kao "trn u oku" za filmske studije s jedne strane, odnosno "otok za slobodni web" za milijune pojedinaca. Na kraju je Kim Dotcom "pao" tijekom racije policije na Novom Zelandu 2012. Ipak, ispostavilo se da je Novozelandska policija usko surađivala s agentima američkog FBI-a koji su pak Dotcoma, navodno, nelegalno prisluškivali prije pretresa i uhićenja. Slučaj je izazvao brojne kontvoerze, a ništa se nije promijenilo ni danas, kada je u fokusu saslušanje na kojem će se odlučiti hoće li Kim Dotcom biti izručen Sjedinjenim Američkim Državama. 

Kako bi sve bilo što transparentnije, Kim Dotcom i njegov odvjetnički tim su tražili da se saslušanje prenosi preko YouTube streaminga, kako bi svi koji su zainteresirani mogli pratiti sve što se događa. I zahtjev je, na iznenađenje mnogih - odobren - stoga će se na YouTubeu moći uživo pratiti hoće li kontroverzni Nijemac biti na kraju izručen SAD-u. "Vrlo je važno da cijeli svijet može vidjeti što se događa u sudnici, jer internet ne vodi niti ne kontrolira niti jedna nacija, nego on treba biti slobodan kako bi svi imali jednaka prava", izjavio je Ira Rothken, šef odvjetničkog tima koji zastupa Dotcoma. 

Saslušanje će trajati šest tjedana, streaming će biti dostupan sa 20-tak minuta odgode, kako bi na sudu imali dovoljno vremena za micanje potencijalno osjetljivih materijala iz video prijenosa. Odvjetnici koji zastupaju SAD, odnosno nositelje autorskih prava nezadovoljni su ovom odlukom, jer smatraju kako nije dobro da se proces između dvije strane učini javno dostupnim... 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti