Satelitske komunikacije postaju sve važnije u svijetu

U Hrvatskoj postoje "neke satelitske bazne stanice", ali nemamo hrvatski satelit, iako postoje projekti.

Hina | 05.06.2023. / 11:40

Tonko Obuljen, HAKOM (Foto: Zimo/Screenshot)

 Satelitske komunikacije i mreže teme su o kojima se u ponedjeljak raspravlja na konferenciji "G Dan" Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM), čiji je predsjednik vijeća Tonko Obuljen kao prednost tih komunikacija istaknuo globalnu dostupnost i važnost u prirodnim i drugim katastrofama.

Satelitske tehnologije i komunikacije postoje već dugo, ali o njima se malo govori. Dijelom zbog dosadašnje skupoće te tehnologije, ona nije bila dostupna svima, primjerice za broadband i slično. To se mijenja, a troškovi su ipak manji nego prije 20 godina, rekao je Obuljen.

Magnolija u cvatu Mogu li se sateliti napraviti od drva? Japanski znanstvenici kažu da mogu, ali ako se koristi ovo drvo

Dodao je da stoga očekuje jačanje tržišta u Hrvatskoj i šire u Europi.

Tome svakako pridonosi primjena 5G tehnologija i mreža, s kojima je moguća puno bolja povezivost sa satelitima, rekao je Obuljen za Hinu.

HAKOM-ov skup okupio je stručnjake iz raznih institucija uključujući telekome i druge. Do sada se zvao 5G Dan, ali ove godine to je promijenjeno jer 5G je u primjeni i razvija se, a 6G još nije zaživio u toj mjeri.

Stoga je odlučeno da tema ove godine bude satelitska tehnologija, kojom se služe TV nakladnici, telekom operatori i mnogi drugi.

Obuljen ističe da u Hrvatskoj postoje "neke satelitske bazne stanice", ali da nemamo hrvatski satelit, iako postoje projekti.

Satelitski telefoni također postoje već dugo i koriste se u izvanrednim situacijama u kojima zemaljske veze i mreže nisu dostupne ili se oštete u potresima, poplavama, ratovima i drugim katastrofama. Očekujem da se u to i u Hrvatskoj jače razvija, kaže Obuljen.

Podmorje Zahvaljujući novoj tehnici mapiranja znanstvenici su došli do novih važnih saznanja o podmorju

DT i HT testiraju "leteće hibridne stanice"

Među primjerima satelitskih komunikacija na G Danu HAKOM-a, Marko Lasić iz Hrvatskog telekoma (HT) ispričao je primjer nedavnog testiranja novog koncepta kojeg je pokrenuo Deutsche Telekom (DT), a radi se o upotrebi aviona na koji se stavi hibridna bazna stanica te leti na određenom području dajući signal za mobilnu mrežu iz zraka u slučaju bilo kakve nezgode, ometanja ili prestanka rada 'zemaljske' mreže.

Testiranja su u Hrvatskoj obavljena početkom veljače na području Pule, a rezultati su bili dobri, kazao je Lasić, no tek slijedi detaljnija razrada.

Najavio je da će HT će nastaviti raditi na tome te da je interes pokazao Boeing, s razvojem zrakoplova na vodik koji bi s baznim stanicama u zraku određeno područje mogao pokrivati, prema predviđanjima i do tjedan dana.

CubeSat (Foto: NASA) Vatikan u svemir šalje neobičan teret - "satelit nade"

Predstavljen je i europski projekt IRIS 2, nove europske infrastrukture za otpornost, međusobno povezivanje i sigurnost putem satelita, koju je ispred Agencije Europske unije za svemirski program (EUSPA) predstavio državni stručnjak za aplikacije Philipp Scheidemann.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti