Šef Nvidije uvjeren: "Zemlje moraju samostalno graditi infrastrukturu za AI"

Smatra da je strah od opasnosti koje nosi umjetna inteligencija prenapuhan, naglasivši da su regulatori uspješno utvrdili okvir za nove tehnologije i sektore, poput automobila i zrakoplovstva.

Hina | 12.02.2024. / 11:37

Jensen Huang (Foto: Afp)

 Svaka zemlja mora imati vlastitu infrastrukturu za umjetnu inteligenciju (AI) kako bi iskoristila njezin ekonomski potencijal i istodobno zaštitila svoju kulturu, izjavio je u ponedjeljak izvršni direktor američkog proizvođača čipova Nvidia.

Ne možete dopustiti da vam je grade drugi, rekao je Jensen Huang na Svjetskom summitu vlada u Dubaiju.

Zahvaljujući dominaciji na tržištu vrhunskih čipova za umjetnu inteligenciju tržišna kapitalizacija Nvidije popela se u međuvremenu na 1,73 bilijuna dolara.

Nvidia "demokratizira" pristup umjetnoj inteligenciji, ustvrdio je šef američke tvrtke, a "na vama je da preuzmete inicijativu, aktivirate svoju industriju, izgradite infrastrukturu, što prije".

  Jensen Huang Neočekivan problem: Zbog velikog uspjeha, dio zaposlenika Nvidije se ulijenio i više se ne trude

Smatra da je strah od opasnosti koje nosi umjetna inteligencija prenapuhan, naglasivši da su regulatori uspješno utvrdili okvir za nove tehnologije i sektore, poput automobila i zrakoplovstva.

Nekima je u interesu da plaše ljude novom tehnologijom, da mistificiraju tehnologiju (umjetne inteligencije - op. ur.), da ljudima sugeriraju da ne poduzimaju ništa na području te tehnologije i da taj posao prepuste drugima. Mislim da bi takva strategija bila pogrešna, rekao je Huang.

U listopadu SAD je uveo nova ograničenja za izvoz određenih skupina čipova za umjetnu inteligenciju u Kinu. U studenom Nvidia je objavila da surađuje s klijentima u Kini i na Bliskom istoku na pribavljanju izvoznih dozvola za nove proizvode koji bi bili u skladu s američkim propisima.

Glavni izvršni direktor američke kompanije nije u ponedjeljak govorio o toj temi, napominje Reuters.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti