Šest zemalja traži uvođenje strožih mjera kojim bi se spriječilo ispuštanje mikroplastike u okoliš

Dobrovoljne mjere nisu dovoljne, upozorile su zemlje.

Hina | 28.04.2023. / 12:05

Mikroplastika, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Šest europskih država, među kojima su Njemačka, Nizozemska i Francuska, zatražilo je da se u EU uvedu obvezujuće mjere kojima bi se sprječavalo ispuštanje mikroplastike, čiji su tragovi pronađeni u ljudskom tijelu, u ledenjacima i u najdubljim oceanskim brazdama.

Europska komisija priprema prijedlog zakona, koji bi sljedeći mjesec trebao biti predložen 27 članica bloka s ciljem uvođenja mjera za smanjenje količine mikroplastike ispuštene u okoliš za 30 posto do 2030. godine.

Mikroplastika, ilustracija Zabrinjavajuće istraživanje: U obalnim vodama do 100 puta je više mikroplastike nego prije 6 godina

Sićušne plastične čestice koriste se u proizvodima, uključujući kozmetiku, boje i sportske terene ili se stvaraju nenamjerno kada se veći komadi plastičnog otpada počnu s vremenom raspadati.

Europska agencija za kemikalije priopćila je da se u Europi svake godine u okoliš ispusti oko 42.000 tona namjerno dodane mikroplastike, uz procijenjenih 176.000 tona nenamjerno formiranih čestica.

Njemačka, Nizozemska, Francuska, Danska, Luxembourg i Norveška, koja nije članica EU-a, potpisale su zajednički dokument koji je ovog tjedna poslan europskoj izvršnoj vlasti, a koji je Reuters dobio na uvid.

Dobrovoljne mjere nisu dovoljne. Pozivamo Komisiju da uvede mjere predostrožnosti na razini EU-a za sprječavanje i smanjenje mikroplastike u okolišu, poručilo je tih šest zemalja.

Operacijska sala Nepoznate posljedice: Otkriven je još jedan način kako čestice mikroplastike mogu ući u ljudsko tijelo

Također su pozvali EU da stvori jedinstvene sustave za praćenje mikroplastike u zraku, vodi i tlu diljem Europe, kako bi se pratilo pridržavaju li se zemlje pravila i provode li ih.

Komisija je prošle godine predložila zaseban zakon kojim će se postupno uvesti ograničenja za dodavanje mikroplastike proizvodima koji se prodaju u Europi, uključujući sportske terene i kozmetiku. Očekuje se da će zakonski prijedlog također biti usmjeren i na nenamjerno otpuštenu mikroplastiku koja, među ostalim, uključuje čestice nastale trošenjem guma i pranjem odjeće od sintetičkih materijala.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti