Sjećate se tajanstvenog signala kojeg su astronomi uhvatili s Proxime Centauri? On ipak ne dolazi od izvanzemaljaca, no njegov pravi izvor i dalje je misterij

Nakon desetljeća potrage za izvanzemaljskim životom u svemiru čovječanstvo se, čini se, i dalje nalazi na istoj točki potrage, no astronomi će iskoristiti stečeno znanje da što preciznije filtriraju lažno pozitivne signale.

Branimir Vorša | 26.10.2021. / 13:14

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Znanstvenici projekta Breakthrough Listen podbrobnije su proučili podatke koje su prikupili kad su bili usmjerili snažan teleskop prema sustavu Proxima Centauri.

Ono što im se 2020. godine činilo kao mogući signal s planeta Proxima Centauri, na kraju se ispostavilo da je ipak najvjerojatnije samo jeka sa Zemlje.

Astronomi koji su posvećeni svemirskoj potrazi za tragovima tehnologije koju su stvorile izvanzemaljske civilizacije, što se još naziva i tehnoznakovima, sad tvrde da je jedini obećavajući tehnoznak zapravo bio lažno pozitivan rezultat.

Slika nije dostupna Ambiciozni planovi: Bezos želi izgraditi vlastitu svemirsku stanicu do 2030. godine

Dokazi sugeriraju da je otkriveni signal tek šum koji dolazi od ljudske tehnologije, iako dosad nismo uspjeli otkriti njegov točan izvor, pojasnila je Sophia Sheikh iz Breakthrough Listen tima.

Breakthrough Listen inicijativa pomaže nastojanju astronoma u potrazi za izvanzemaljskom inteligencijom, a 2020. godine članovi tog tima koristeći teleskop Parkes u Australiji izvijestili su o intrigantnom signalu kojeg su uhvatili kad su teleskop usmjerili prema Proximi Centauri, najbližem poznatom planetu Sunčevom sustavu.

No nakon što je Sheikh provela dublju analizu signala, on se sve manje činio izvanzemaljskim, pojasnio je Andrew Siemion sa sveučilišta California u Berkeleyju i šef znanstvenog tima Breakthrough Listen projekta.

U slučaju ovog specifičnog kandidata naša je naknadna analiza sugerirala da je vrlo malo izgledno da je njegov izvor odašiljač s Proxime Centauri. Ipak, to je bez sumnje jedan od naintrigantnijih signala koje smo dosad uhvatili, kaže Siemion.

Sheikh je pojasnila da su snimljeni signali pravilno raspoređeni u frekvencijskim intervalima u podacima te da se čini da ti intervali korespondiraju s mnogim frekvencijama koje koriste oscilatori koji se inače koriste u elektroničkim uređajima.

Slika nije dostupna Budućnost koju malo tko ne bi "potpisao": Pogledajte kamo seže NASA-ina vizija svemirskih istraživanja

Nova analiza predstavljena je u dvije nove studije objavljene u znanstvenom časopisu Nature Astronomy.

Nakon desetljeća potrage za izvanzemaljskim životom u svemiru čovječanstvo se čini se i dalje nalazi na istoj točki potrage, no iz Breakthrough Listena će iskoristiti stečeno znanje da što preciznije filtriraju lažno pozitivne signale.

Sve smo uvjereniji da imamo potrebne alate za otkrivanje i potvrdu tehnoznakova ako oni postoje, poručio je Pete Worden, izvršni direktor Breakthrough Listena.

Izvor: Cnet

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti