Skrivene kamere i špijuniranje: Budite oprezni ako unajmljujete smještaj preko Airbnba

Amerikanac koji je odsjeo u stanu koji je iznajmio preko Airbnba šokirao se kada je u dnevnoj sobi pronašao dvije kamere.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.01.2019. / 10:07

Kamera (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Airbnb uvelike je promijenio način na koji tražimo smještaj prilikom putovanja. Uz korištenje ove usluge gotovo da i nema potrebe za traženjem skupih hotelskih soba jer svatko za sebe može pronaći idealan smještaj – od soba i malih jeftinijih stanova po prihvatljivijim cijenama do većih i luksuznijih stanova za više osoba.

No problem pri unajmljivanju stanova i kuća jest što ne poznajete vlasnike i ne znate imaju li kakve skrivene namjere – u većini slučajeva njihova je jedina namjera zarada od najma stanova, no postoji mali broj ljudi koji će situaciju u kojoj neznanci borave u njihovu stanu iskoristiti za zadovoljavanje nekih perverznih maštarija.

Kako prenose na stranici Fast Company, neki su gosti u iznajmljenim stanovima pronašli kamere u spavaćim sobama, pa čak i u kupaonicama. Iako se u takvim situacijama domaćini pravdaju time da kamere postavljaju zbog sigurnosnih razloga, jasno je kakve su namjere osoba koje su kamere postavile s pogledom na kadu ili krevet u spavaćoj sobi.

Neugodno iskustvo prilikom boravka u iznajmljenom stanu preko Airbnba ove je zime doživio i američki profesor Jeffrey Bigham, koji je u stanu u kojem je odsjeo primijetio nešto čudno – skrivena "dva bijela objekta". To su bile sigurnosne kamere o kojima ga domaćin nije obavijestio (spomenuo je samo sigurnosnu kameru na uzlazu u stan) i koje je odmah isključio iz struje. No to nije bio jedini šok koji je doživio jer je o tome obavijestio i Airbnb, ali iz kompanije su mu odgovorili da se kamera vidi na fotografijama stana, pri čemu su mislili na fotografiju sobe u kojoj se u jednom kutu, ako se jako dobro pogleda, vidi bijeli objekt za koji se ne može tvrditi da je kamera.

Airbnb je, dakle, stao na stranu domaćina koji je u tajnosti snimao svoje goste, no kada je Bingham napisao blog o svom iskustvu te kada se ova informacija proširila internetom, reagirali su i iz Airbnba. Priznali su kako nisu dobro reagirali na ovu situaciju, vratili su novac Binghamu te su izbacili domaćina s liste stanova za iznajmljivanje.

U objavi za javnost napomenuli su da svi korisnici koji iznajmljuju stanove moraju objaviti informacije ako posjeduju sigurnosne kamere kako bi se u budućnosti izbjegli incidenti poput ovog.

Izvor: Fast Company
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti