Što je Hrvatska poslala u trezor sudnjega dana, svojevrsnu Noinu arku?

U riznicu sjemena u Norveškoj prvi put su pohranjene primke, odnosno sjeme iz hrvatske Nacionalne banke biljnih gena. Svojevrsna Noina arka za biljke, osobito one pred izumiranjem, trebala bi poslužiti budućim generacijama u izazovima kao što su klimatske promjene, rast stanovništva ili velike prirodne katastrofe. Reporterka Dnevnika Nove TV Amela Čilić doznaje kako.

DNEVNIK.hr | 01.03.2023. / 21:50

Galerija

Svega 1300 kilometara od Sjevernog pola, na neplodnoj zemlji norveškog Svalbarda, skriven je trezor sudnjeg dana, banka sjemena koje bi trebalo spasiti čovječanstvo od gladi, dođe li do kakve globalne katastrofe.

Na minus 18 stupnjeva Celzijevih čuva se i gen riže s Filipina i kukuruz iz Meksika i još 860 tisuća različitih vrsta primki iz gotovo svake zemlje na svijetu.

Ovdje imate svjetsku poljoprivredu u jednoj prostoriji, kazao je znanstvenik Michael Koch.

U trezor koji rijetko otvara svoja vrata upravo je pohranjena i 161 primka hrvatskih biljnih vrsta koje su pred izumiranjem.

153 primke se odnose na žitarice, a osam primki su povrće, nekoliko vrsta starih salata, matovilac i bob i tri vrste čini mi se, paprike, potvrdila je ministrica Marija Vučković.

Sve su se čuvale pod šifrom i ključem u osječkom Centru za sjemenarstvo zajedno s više od tisuću različitih vrsta sjemenja od kojih neka u tom stanju mogu ostati i stotinu godina.

Sorte koje su tamo su pred izumiranjem. Ne možete ih lako naći u trgovinama, ja sam spomenula prvo zagrebačku kristalku zato što nitko ne bi rekao da je prava zagrebačka kristalka u vrlo lošem stanju, ona više praktički ne pripada komercijalnim vrstama, objašnjava Vučković.

U norvešku banku sjemena već se posegnulo u rujnu kad su sjemenke koje su izvorno bile kruh u ratom pogođenoj Siriji poslane u Maroko i Libanon.

Izgubili smo 80 do 90 posto raznolikosti tijekom posljednjih sto godina, pa imamo odgovornost zaštititi preostalu raznolikost, zaključio je Koch.

Pa iako bi politika mogla odigrati ključnu ulogu prije nego što se sljedeći put posegne u banku sjemena, ona u ovom skladištu nije važna, sjeme iz Ukrajine tik je do onog iz Rusije, a sjevernokorejsko je na nekoliko metara od američkog. Za sve bi bilo najbolje da ondje i ostanu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti