Slanje novca preko WhatsAppa suspendirano nakon samo tjedan dana

Digitalno plaćanje putem WhatsAppa u Brazilu je trajalo samo tjedan dana. Hoće li se i kad nastaviti, još nije poznato.

Martina Čizmić | 25.06.2020. / 09:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

WhatsApp je prošlog tjedna u Brazilu predstavio novu uslugu kojom je svojim korisnicima omogućio virtualno slanje novca unutar aplikacije. Trebao je to biti test za širenje takve opcije diljem svijeta i ulazak Facebooka u svijet financija.

No virtualno plaćanje trajalo je tek tjedan dana. Naime, brazilska centralna banka odredila je Facebooku da prekine s takvim aktivnostima, a Visi i Mastercardu koji su odrađivati transakcije, da ih sve zaustavi.

Slika nije dostupna Napokon! Facebook najavio opciju plaćanja i slanja novca direktno iz WhatsAppa

U službenom priopćenju iz centralne su banke poručili kako je Facebook pokrenuo uslugu bez prethodnog odobrenja centralne banke, analize utjecaja na brazilski sustav plaćanja, ali i pitanje privatnosti.

Ako Facebook i njegovi partneri ne prekinu s tim aktivnostima, brazilska centralna banka može im odrediti visoke novčane kazne, ali i administrativne sankcije.

Iz WhatsAppa su pak poručili kako će nastaviti raditi s lokalnim partnerima i centralnom bankom kako bi svojim korisnicima, kojih u Brazilu ima oko 120 milijuna, pružili mogućnost digitalnog plaćanja.

Treba istaknuti kako je WhatsApp u ovom slučaju funkcionirao više kao platforma koja spaja korisnike i kartičarske kuće, a same su transakcije provodile tvrtke koje su već pod nadzorom centralne banke.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti