Slovenski haker osuđen na četiri godine i deset mjeseci zatvora zbog Iserda

Matjaž Škorjanc, 26-godišnji tehničar iz Maribora osuđen je uz kaznu zatvora kažnjen i sa 3000 eura, plaćanje sudskih troškova, dok je njegova djevojka osuđena na uvjetnu kaznu.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 24.12.2013. / 13:45

Slovenski haker osuđen na četiri godine i deset mjeseci zatvora zbog Iserda

Matjaž Škorjanc, 26-godišnji tehničar iz Maribora je uz kaznu zatvora kažnjen i sa 3000 eura, plaćanje sudskih troškova, dok je njegova djevojka osuđena na uvjetnu kaznu.

Škorjanc je autor računalnog virusa kojega je „zapakirao“ u progam nazvan Iserdo, kojega je diljem svijeta prodao, prema optužnici, najmanje 233 puta i tako stekao protupravnu korist od najmanje pola milijuna eura. Iserdo je prodavan po cijeni od 500 do 1300 američkih dolara, a jedan od glavnih kupaca je bila udruga kriminalaca iz Španjolske, koja je pomoću programa slovenskog hakera povezala u mrežu nazvanu „Leptir“ („Mariposa“) čak 12 milijuna računala u više zemalja.

Škorjanc je prvi puta uhićen 2010 godine, nakon akcije slovenske policije i američkih FBI agenata, ali je pušten uz jamčevinu, no i nakon toga je nastavio prodavati virus. Potom je u listopadu 2011. ponovo uhićen, tužiteljstvo mu je nudilo nagodbu u zamjenu za priznanje kriminalnog dijela, ali je Škorjanc to odbio pa mu je prošle godine počelo suđenje. S obzirom da je šteta prouzročena njegovim virusom iznosile više desetina milijuna eura, ovakva je kazna očekivana, iako su njegovi odvjetnici najavili žalbu. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti