Matjaž Škorjanc, 26-godišnji tehničar iz Maribora je uz kaznu zatvora kažnjen i sa 3000 eura, plaćanje sudskih troškova, dok je njegova djevojka osuđena na uvjetnu kaznu.

Škorjanc je autor računalnog virusa kojega je „zapakirao“ u progam nazvan Iserdo, kojega je diljem svijeta prodao, prema optužnici, najmanje 233 puta i tako stekao protupravnu korist od najmanje pola milijuna eura. Iserdo je prodavan po cijeni od 500 do 1300 američkih dolara, a jedan od glavnih kupaca je bila udruga kriminalaca iz Španjolske, koja je pomoću programa slovenskog hakera povezala u mrežu nazvanu „Leptir“ („Mariposa“) čak 12 milijuna računala u više zemalja.

Škorjanc je prvi puta uhićen 2010 godine, nakon akcije slovenske policije i američkih FBI agenata, ali je pušten uz jamčevinu, no i nakon toga je nastavio prodavati virus. Potom je u listopadu 2011. ponovo uhićen, tužiteljstvo mu je nudilo nagodbu u zamjenu za priznanje kriminalnog dijela, ali je Škorjanc to odbio pa mu je prošle godine počelo suđenje. S obzirom da je šteta prouzročena njegovim virusom iznosile više desetina milijuna eura, ovakva je kazna očekivana, iako su njegovi odvjetnici najavili žalbu.