Smjena na tronu: Samsung više nije najveći globalni proizvođač čipova

Samsungova dominacija u proizvodnji poluvodiča opada, Nvidia strelovito raste, no trenutačni je kralj - Intel.

Branimir Vorša | 29.01.2024. / 11:36

Proizvodnja čipova, ilustracija
Proizvodnja čipova, ilustracija (Foto: Getty Images)

Značajna promjena dogodila se na čelu industrije proizvođača poluvodičkih čipova. Prema posljednjim podacima Counterpoint Researcha, Samsung Electronics, nekoć vladajući div u proizvodnji poluvodiča, doživio je pad prihoda od nevjerojatnih 38 posto u odjelu za čipove. Riječ je o padu sa 70,2 milijarde dolara u 2022. godini na 43,4 milijarde dolara u 2023. godini. Taj pad pripisuje se padu tržišta za memorijske čipove i Samsungovoj nemogućnosti u osiguravanju klijenata za svoje napredne procese proizvodnje čipova.

Intel je novi kralj, no pravi je pobjednik Nvidia

Iako se Intel također suočio s padom prihoda, taj je utjecaj kod njih bio manje izražen. Intelov prihod smanjio se za 15 posto, skliznuo je s 59,8 milijardi dolara u 2022. godini na 50,5 milijardi dolara u 2023. godini. Zanimljivo, Nvidia je prkosila tom trendu pada ostvarivši porast prihoda od 86 posto, čime je dosegnula prihode od 30,3 milijarde dolara u 2023. godini, u usporedbi sa 16,3 milijarde dolara godinu ranije. Taj iznimni rast pogurao je Nvidiju s desetog mjesta 2022. godine na treće mjesto 2023. godine, a potaknut je procvatom umjetne inteligencije i povećanom potražnjom za moćnim grafičkim procesorima (GPU) u poslužiteljima u oblaku.

Gdje je ostatak konkurencije?

Qualcomm je osigurao četvrtu poziciju u 2023. godini, s prihodom od 30,2 milijarde dolara, što odražava pad od 17 posto, u odnosu na 36,3 milijarde dolara prethodne godine. Broadcom je zadržao svoje peto mjesto s prihodom od 30 milijardi dolara, što predstavlja rast od 13 posto u odnosu na 2022. godinu. SK Hynix, Samsungov ključni konkurent na tržištu memorijskih čipova, izvijestio je o prihodu od 23,6 milijardi dolara, što je pad od 33 posto u odnosu na 35 milijardi dolara u 2022. godine.

AMD je doživio skroman pad prihoda od 4 posto s 23,6 milijardi dolara u 2022. godini, na 22,6 milijardi dolara u 2023. godini. Texas Instruments suočio se s padom od 12 posto, odnosno padom s 20 milijardi dolara u 2022. godini, na 17,5 milijardi dolara u 2023. godini, čime je osigurao sedmu poziciju na globalnom tržištu proizvodnje poluvodičkih čipova.

Računalni procesor sa zastvom SAD-a, ilustracija SAD dodjeljuje milijarde dolara u subvencijama za proizvodnju naprednih poluvodiča ključnih za pametne telefone, umjetnu inteligenciju i vojsku

Samsung Galaxy Watch6 - 4 Samsung razvija senzore za mjerenje šećera i krvnog tlaka u pametnim satovima

Samsung se vraća na tron već ove godine?

Gledajući unaprijed, Samsung predviđa oporavak prihoda u 2024. godini, potaknut očekivanim poboljšanjem potražnje za memorijskim čipovima i rastućim cijenama čipova. Izgledi tvrtke dodatno su podržani vjerojatnošću ugradnje njihova LPDDR5X DRAM-a u Intelove Lunar Lake MX čipove, koji će biti lansirani kasnije ove godine. Takav razvoj događaja pozicionira Samsung za potencijalni preporod i priliku da povrati svoju titulu vodeće svjetske tvrtke poluvodiča.

Izvor: Sammobile

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti