Samsung razvija senzore za mjerenje šećera i krvnog tlaka u pametnim satovima

Iz južnokorejske kompanije kažu kako ulažu velike napore u razvoj takvih opcija za svoje satove.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.01.2024. / 12:45

Samsung Galaxy Watch6 - 4 (Foto: Samsung)

Kada su predstavljeni prvi modeli pametnih satova, oni su više bili neka vrsta produžetka pametnih telefona te su na njihovim malim ekranima korisnici prvenstveno pregledavali obavijesti koje su dobivali na mobilne uređaje. No s vremenom se fokus proizvođača satova prebacio na fitness i zdravlje, što se pokazalo kao pun pogodak.

Samsung Galaxy Watch6 - 1 Nova generacija Samsungovih pametnih satova cilja na one koji se brinu za svoje zdravlje

Mjerenje koraka, rada srca, zasićenje krvi kisikom, praćenje brojnih sportskih aktivnosti i GPS samo su neke od opcija koje se često koriste na pametnim satovima. Tehnološke kompanije ulažu veliki novac u istraživanje i razvoj novih zdravstvenih opcija pa se tako već dugo vremena govori o Appleu koji za svoj pametni sat priprema opcije poput mjerenja šećera u krvi te mjerenja tlaka. Takve bi mogućnosti, jasno, oduševile osobe koje imaju problema sa šećerom ili tlakom, no kako su naučili u Cookovoj kompaniji svih ovih godina, njihov razvoj i smještaj u malo kućište sata nisu nimalo jednostavni.

No Apple, naravno, nije jedina kompanija koja razvija ovakve tehnologije. Iste planove ima i Samsung koji želi prestići Apple i prije njih na svojim Galaxy satovima predstaviti opciju neinvazivnog mjerenja šećera u krvi te kontinuiranog praćenja krvnog tlaka. Ako možemo kontinuirano mjeriti krvni tlak i glukozu, to je totalno druga priča. Mislim da to svi pokušavaju napraviti. Ulažemo značajne napore u to, komentirao je u jednom nedavnom intervjuu Hon Pak, prvi čovjek Samsungova odjela za digitalno zdravlje. Govoreći o takvim inovacijama, dodao je kako razmišljaju o različitim opcijama, od minijaturizacije do različitih oblika tehnoloških platformi koje bi mogle obavljati neku vrstu praćenja glukoze. Iako su intenzivirali razvoj, mogućnost mjerenja razine šećera ne treba očekivati tako skoro te je Pak spomenuo razdoblje od 5 godina.

To je samo jedan dio Samsungove taktike orijentirane prema praćenju zdravstvenog stanja korisnika, a u tu taktiku trebao bi se uklopiti i jedan potpuno novi gadget na kojem rade. Prilikom predstavljanja nove generacije telefona iz serije S24, Samsung je objavio teaser pametnog prstena. Iako detalji o ovom uređaju nisu poznati, za očekivati je kako će najvažnije opcije prstena biti namijenjene praćenju spavanja, odnosno kvalitete sna te zdravstvenih opcija.

Samsung Galaxy Watch5 - 4 Samsungov patent otkrio inovacije koje možemo očekivati na pametnim satovima u budućnosti

Južnokorejska kompanija planira dodati različite senzore za praćenje zdravlja i nekim svojim drugim uređajima tako da bi budući modeli njihovih slušalica mogli imati senzore za mjerenje temperature i otkucaja srca, a ti bi se podaci mogli kombinirati s podacima satova kako bi bili što točniji.

Izvor: Tom`s Guide
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti