Snapchat uvodi strože mjere zaštite usmjerene na tinejdžere

U cijelom svijetu i na svim platformama zabilježen je porast internetskih prijevara sa seksualnim iznuđivanjem, a koje ciljaju direktno na djecu i tinejdžere.

Martina Čizmić | 26.06.2024. / 11:04

Snapchat, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Snapchat je i dalje jedna od omiljenih aplikacija za dopisivanje za tinejdžere. No, činjenica je da se predstavljati kao tinejdžer može svatko jer nema pravog načina kako bi se provjerio nečiji identitet.

Stoga su u Snapchatu odlučili postrožiti pravila i razvijaju sigurnosne značajke koje bi trebale otežati nepoznatim osobama da kontaktiraju tinejdžere.

Kako ističu iz Snapchata, uvode proširene iskočne prozore upozorenja koji će se pojavljivati na ekranu kad tinejdžer primi poruku od nekoga s kim nema zajedničkih prijatelja ili tko im se ne nalazi u kontaktima. Isti će se prozori pojaviti i ako tinejdžeri prime chat pruku od korisnika kojeg su drugi korisnici blokirali, prijavili ili ako se nalazi izvan regije u kojoj se nalazi tinejdžer.

Slika nije dostupna Sve češći trend: Objava osvetničke pornografije događa se i u Hrvatskoj

Također, Snapchat će blokirati slanje zahtjeva za prijateljstvo upućenih prema tinejdžerima, ako oni dolaze s računa s kojim tinejdžer nema zajedničkih prijatelja ili koji dolaze iz regija u kojima su često zabilježene prijevare.

Dodaju kako su posebnu pozornost posvetili sprječavanju sextinga (slanja eksplicitnih fotografija) i sextortiona (ucjena zbog poslanih seksualnih fotografija) jer je primjećen porast takvih pojava na Snapchatu.

I nije Snapchat jedini koji ima problema s takvim pojavama. U cijelom svijetu i na svim platformama zabilježen je porast internetskih prijevara sa seksualnim iznuđivanjem, a koje ciljaju direktno na djecu i tinejdžere.

Osim borbe protiv sekstinga i sekstortiona, Snapchat uvodi i dodatnu sigurnosnu značajku vezanu uz blokiranje profila. Naime, kad neki korisnik blokira neki profil, automatski će se blokirati i svi novi računi koji se eventualno stvore na tom uređaju.

Slika nije dostupna Opasnost koja vreba mlade u digitalnom svijetu: "Dosta mi je da mi stari frajeri od 50-60 godina šalju svoje gole slike"

Također, korisnici će dobivati češće podsjetnike o tome je li im uključena opcija dijeljenja lokacije na Snap Mapu. Korisnici će tako moći ažurirati svoje postavke lokacije, ukloniti lokaciju s karte ili pak odrediti s kojim točno prijateljima žele podijeliti svoju lokaciju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti