Splitski tech-poduzetnici otkrili svoju formulu za uspjeh

Pod sloganom "Živi lokalno, radi globalno" sudionici konferencije iznosili su svoja iskustva života u Splitu, a rada za tvrtke i klijente diljem svijeta.

Martina Čizmić | 12.11.2019. / 09:07

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Proteklog je vikenda u Splitu održano prvo izdanje motivacijske konferencije Split Tech City, na kojoj je više od 200 mladih odlučilo poslušali inspirativna izlaganja lokalnih poduzetnika koji vladaju domaćom tech scenom.

Cilj organizatora bio je pokazati mladima svijetle primjere domaćeg tehnološkog poduzetništva kako bi shvatili da se i u Splitu može uspjeti.

Kako je na samom početku konferencije istaknuo Toni Trivković, predsjednik Split Tech Cityja, taj je događaj kruna dosadašnjeg djelovanja udruge koja povezuje splitske IT tvrtke, institucije, pojedince i inicijative.

Neprestano guramo pozitivne stvari i trudimo se biti vjetar u leđa cijeloj lokalnoj tehnološkoj zajednici. Danas imate priliku čuti inspirativne priče profesionalaca koji su na etičan i moralan način stvorili biznise, istaknuo je pri otvaranju konferencije.

Slogan događaja bio je "Živi lokalno, radi globalno!", a predavači su redom iznosili upravo takve priče: uspjeli su izgraditi poslove u kojima im je tržište cijeli svijet, dok istovremeno uživaju u svim blagodatima koje Split kao idealan grad za život nudi. 

Publika je uživala u izlaganjima Ante Dagelića (GetByBus), Nenada Ćuka (CroatiaTech), Ivana Blagajića (Heetch), Ivana Blaževića (Rocket Insights Croatia), Darija Borasa (Parklio), Marka Prljića (ConsenSys), Nebojše Verona (dobartek.hr), Frane Borozana (SysKit) i Armanda Matijevića (SplitX), koji su govorili o svojim poslovnim iskustvima i savjetovali mlade na temelju svojih grešaka.

Ante Dagelić još je za vrijeme studiranja pokazao izuzetno poduzetan duh. Osim što je freelanceao, počeo je s Mortenom Smalbyjem iz Danske razvijati GetByBus, a s kolegom je pokrenuo tvrtku Profico. Danas je Ante na doktoratu iz analitike podataka i računarne sigurnosti, sa spomenutim partnerom uspješno vodi IT tvrtku GetByBus i investira u startupe, a uza sve to vodi idiličan obiteljski život u svom gradu. Mlade iz publike ohrabrio je da dijele svoje ideje s drugima, razvijaju komunikacijske i ostale soft vještine te marljivo već sad stječu iskustvo jer ipak upravo za vrijeme školovanja imaju najviše slobodnog vremena.

Nenad Ćuk kao 10-godišnji dječak s obitelji se iz Hrvatske preselio u Salt Lake City. U Americi je radio za niz tvrtki, ali i pokretao svoje poslove, koji su se pokazali neuspješnima. Međutim, iz svakog se neuspjeha nešto nauči i ojača kao osoba. Prije nekoliko je godina počeo ozbiljno razmišljati o povratku u Hrvatsku, i to ponajviše zbog kvalitete života. Otkrio je publici mračne strane američkog zagađenog zraka i neukusne hrane, ali i priznao što mu nikako "ne sjeda" u Lijepoj Našoj, poput birokracije i "grintanja" na nebrojenim kavama koje neki znaju prakticirati. Software, web-development, marketing i grafički dizajn, kao i poneki inženjerski i VR/AR projekt ono je čime se bavi njegova tvrtka CroatiaTech. Uz poslovne partnere, zapošljava dvadesetak ljudi, koji žive u Splitu, Osijeku, Zadru, Zagrebu, Puli, Rijeci i Salt Lake Cityju. Radi i na aplikaciji Cancerous, kojoj je cilj detektirati uzročnike raka u proizvodima. Publici je savjetovao da u poslu trebaju znati priznati pogrešku, preuzeti odgovornost, popraviti ako mogu i krenuti dalje.

Ivan Blagajić programer je koji je nakon studiranja u Zagrebu odlučio ostati živjeti u metropoli, gdje je obavljao izvrsne poslove u nekim od najuspješnijih domaćih agencija. Međutim, vratio se u Split zbog kvalitete života, a pritom nije izgubio posao - upravo zbog činjenice da većini vlasnika IT tvrtki nije važno gdje si, nego da kvalitetno radiš. Trenutačno radi za stranu tvrtku kojoj je način funkcioniranja "remote first", što njemu izvrsno odgovara. Promislite što želite i neka svaki korak u vašoj karijeri ide prema tome! poručio je publici. Otkrio je kako u budućnosti želi više toga uraditi za zajednicu, zbog čega na proljeće s kolegom otvara coworking prostor u svom gradu.

Ivan Blažević otkrio je kako je nakon studija Računarstva radio u dvjema IT tvrtkama, a potom je s kolegom iz SAD-a osnovao svoju. Nakon nekoliko su se godina razišli, a o uspjehu Ivanove novoosnovane tvrtke dovoljno govori činjenica da je nedavno pripojena najbrže rastućoj softverskoj agenciji u SAD-u – Rocket Insights. Do navedenenog uspjeha zasigurno ne bi došlo bez predanog rada; Ivan je otkrio kako ne radi samo nedjeljom, a ostalim danima rijetko kad radi manje od 12 sati. Cijeli posao oko pripajanja Rocket Insightsu preživio sam tako što nisam spavao dva mjeseca, otkrio je, dajući publici do znanja da nema lakog ni brzog uspjeha, koji, kako je naglasio, smatra relativnim.

Dario Boras, vlasnik tvrtke poznate po pametnoj parking-barijeri Parklio, nasmijao je publiku prepričavajući kako je s trojicom svojih kolega do genijalne ideje došao "iz očaja". Preživjeli su podcjenjivanja i podsmijeh nekih uspješnih poslovnih ljudi, ali i pokazali svima važnost timskog rada i vjerovanja u svoju ideju kad su na globalnom startup natjecanju osvojili drugo mjesto, nakon čega je uslijedila prva velika investicija. Danas zapošljavaju 12-ero ljudi i uspješno posluju na globalnom tržištu, u 30-ak zemalja na svijetu, a očekuju i dodatni rast i širenje.

Nebojša Veron osnivač je i suvlasnik platforme dobartek.hr, koja trenutačno omogućuje naručivanje hrane preko interneta u osam hrvatskih gradova te zapošljava 15-ak mladih ljudi, a sve uz vlastito financiranje, bez vanjskih investicija. Otkrio je publici kako je izazovno u poslovne pothvate ulaziti s prijateljima, zbog čega je vrlo bitno jasno komunicirati o međusobnim očekivanjima. Istaknuo je kako je komunikacija unutar tima također vrlo izazovna, ali i ključna za uspjeh. Kad zapošljavamo nove ljude, važno nam je da su to osobe od kojih možemo učiti, otkrio je. Govorio je i o načinu komunikacije s korisnicima i s poslovnim partnerima te otkrio kako su partneru i njemu na samom početku poduzetničkog puta poslovni sastanci bili izvan zone komfora.

Konferenciju je zaključio Armando Matijević, koji je svojim otvorenim i ležernim pristupom oduševio mladu publiku. On vodi SplitX, jedan od najkvalitetnijih svjetskih XR communityja, u sklopu kojeg radi s domaćim i stranim startupima. Kako bi im približio svoj način života i rada, publici je prepričao svoj nedavni 23-dnevni put od Splita preko Kine do Amerike i natrag. Sudjelovanje na brojnim konferencijama i sastanci diljem svijeta sastavni su dio njegovih nastojanja da rodni grad svake godine učini centrom svijeta virtualne i proširene stvarnosti. S obzirom na to da Split smatra rajem na zemlji, ne propušta promovirati njegove ljepote i poslovne potencijale u svakoj prilici; igrati picigin usred Kine njemu nije nikakva nepoznanica. Uz to, kao mentor pruža podršku brojnim splitskim startupima, a "ne može se" ne postoji u njegovu rječniku. Ohrabrio je mlade da ne nastoje biti lijeni uhljebi, već da iskoriste mogućnosti koje im 21. stoljeće pruža i vrijednim radom zgrabe neku od brojnih prilika jer su potencijalne odlične poslovne ideje nebrojene.

Publika je bila oduševljena programom, predavačima i opuštenom atmosferom, naglašavajući kako je ovakav događaj bio prijeko potreban Splitu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti