Sprema li Apple neko iznenađenje? Večeras stiže nova generacija iPhonea koja donosi jednu veliku promjenu

Manje-više znamo sve što će Apple predstaviti večeras, a kao i uvijek, ljubitelji kompanije nadaju se “one more thing” trenutku.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.09.2023. / 09:26

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Predstavljanje prvih nekoliko generacija iPhonea za ljubitelje Applea bio je pravi spektakl. Tada je sve oko ove kompanije bilo ovijeno velom tajnosti i nismo, kao danas, znali što će tadašnji šef tvrtke Steve Jobs predstaviti. I početak prodaje novih telefona za mnoge je označavao ludnicu te su ljudi ponekad danima i noćima stajali ispred Apple Storea samo kako bi se među prvima dokopali iPhonea.

Danas je situacija potpuno drukčija. Već mjesecima prije predstavljanja znamo manje-više sve opcije koje će kompanija predstaviti s novom generacijom iPhonea koja sada broji četiri modela, a i kada se uređaji pojave u prodaji neće biti redova ispred trgovina jer, tko god želi kupiti novi iPhone, prednaručit će ga putem interneta.

Novi priključak

iPhone 14 Pro Max i iPhone 14 Pro Jeste li iznenađeni? Ovo je najprodavaniji telefon na svijetu u prvoj polovici 2023.

A nova generacija Appleovih telefona koju će Tim Cook i ekipa iz Applea predstaviti večeras u 19 sati po hrvatskom vremenu u Steve Jobs Theateru donosi značajne promjene u odnosu na prethodne generacije. O najvećoj promjeni već smo pisali. Lightning konektor na koji su korisnici iPhonea odavno navikli i koji se koristi više od deset godina odlazi u povijest, a zamijenit će ga USB-C priključak.

Do ove promjene dolazi zbog regulative EU-a s kojom se želi smanjiti količina elektronskog otpada jer će se iPhone sada moći puniti s punjačima s kakvima se pune i brojni drugi telefoni i tableti koji rade na Androidima, slušalice i slično. Novi priključak pojavit će se na sva četiri modela Appleovih telefona.

Najveća očekivanja od nadolazećih uređaja, naravno, imamo od telefona iz serije Pro. iPhone 15 Pro i Pro Max više neće imati kućište od nehrđajućeg čelika, već od titana, što bi trebalo utjecati na smanjenje težine samih telefona. Pokretat će ih nova generacija Appleova čipseta A17 koja će, kao i svaki novi čip, donijeti snažniji i brži hardver i bolju grafiku. Dijagonala ekrana trebala bi biti slična, no glasine kažu kako će okvir oko ekrana biti još manji u odnosu na prethodne modele.

Još jedna novost koju očekujemo samo na modelu iPhone 15 Pro Max jest 6x optička telefoto kamera. Novitet, barem na modelima iz serije Pro trebale bi biti tipke sa strane - one više ne bi trebale biti mehaničke, već će biti osjetljive na dodir, dok bi tipka koja danas služi za utišavanje telefona mogla postati tzv. akcijska tipka, odnosno korisnici bi sami trebali odlučiti koje će opcije ona imati.

iPhone 15 i 15 Plus

Što se običnih modela tiče, iPhone 15 i 15 Plus pokretat će starija generacija Appleova čipseta (koja je trenutačno instalirana u modele iPhone 14 Pro i Pro Max), a još jedna opcija iz prošlogodišnjih Pro modela koju sada očekujemo na ovim uređajima jest i Dynamic Island koji mijenja dosadašnji hardverski urez na ekranima. Dijagonala ekrana, kao i rezolucija i frekvencija osvježavanja trebala bi ostati ista kao i na modelima iz serije iPhone 14 i 14 Plus.

iPhone Na iPhone stiže jedan veliki novitet zbog kojeg bi mnogi korisnici Androida mogli prijeći na "tamnu stranu"

Sva četiri nova iPhonea navodno bi trebala podržavati 15W bežično punjenje te će podržavati Qi2 standard.

One more thing?

Pored telefona, gotovo je sigurno da će Apple predstaviti i novu generaciju svog pametnog sata, no čini se kako će Apple Watch Series 9 biti samo klasična nadogradnja s malo jačim hardverom, odnosno bit će brži i učinkovitiji te s novim bojama kućišta. Slične novitete, odnosno bolji procesor i izdržljiviju bateriju možemo očekivati i od druge generacije Apple Watcha Ultra. Slušalice AirPods, čiji bi novi model Apple također mogao predstaviti, dobit će USB-C priključak, a svakako očekujemo i nove informacije o Appleovom uređaju za virtualnu i proširenu stvarnost Vision Pro.

Kao i uvijek kada su u pitanju Appleove konferenciji, ljubitelji kompanije nadaju se kako će pri kraju eventa Tim Cook prirediti iznenađenje i spomenuti “još jednu stvar”, odnosno predstaviti neki potpuno novi uređaj ili model postojećih uređaja, no vjerojatnost za tako nešto nije velika.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti