Sprema li se OpenAI "pomesti" konkurenciju u prosincu puštanjem AI modela koji će biti "do 100 puta moćniji od GPT-4"?

OpenAI će uskoro predstaviti AI model, za kojeg kažu da će biti nova prekretnica u razvoju umjetne inteligencije.

Branimir Vorša | 25.10.2024. / 13:25

OpenAi
OpenAI (Foto: Afp)

U prosincu bi trebao biti predstavljen posve nov AI model tvrtke OpenAI te se očekuje da će revolucionirati mogućnosti umjetne inteligencije. Za razliku od prethodnih modela, GPT-4o i o1, Orionovo početno predstavljanje imat će prioritet prema odabranim partnerskim tvrtkama, umjesto javne ChatGPT platforme, piše portal The Verge, pozivajući se na izvor upoznat sa strategijom OpenAI-ja.

Inženjeri Microsofta, koji je glavni partner za implementaciju OpenAI-ja, pripremaju platformu za računalstvo u oblaku Azure za Orion u studenom, rekao je za navedeni portal drugi neimenovani izvor. Iako se Orion smatra nasljednikom GPT-4, nije sigurno hoće li ga OpenAI označiti kao GPT-5. Službenih komentara OpenAI-ja i Microsofta zasad nema.

ChatGPT za Windowse Pripremite se! ChatGPT kreće u osvajanje vašeg ureda i računala

Mira Murati Altman kaže da oni “nisu normalna kompanija”: Nastavlja se egzodus visokih dužnosnika iz OpenAI-a

Izvršni direktor OpenAI-ja Sam Altman nagovijestio je da bi Orion mogao biti i do 100 puta moćniji od GPT-4, označavajući ga kao različitog od o1 modela predstavljenog u rujnu. OpenAI-jeva šira vizija uključuje integraciju različitih jezičnih modela kako bi se nastavilo kretati prema općoj umjetnoj inteligenciji (AGI).

Navedeni izvori su istaknuli da se Orionov trening oslanjao na sintetičke podatke koje je generirao model o1, kodnog naziva "Strawberry". U rujnu je OpenAI proslavio završetak Orionove obuke ležernim okupljanjem, u skladu sa zagonetnom objavom CEO-a Sama Altmana o "zimskim zviježđima", koju neki tumače kao referencu na Orion, koji i sam predstavlja zimsko zviježđe.

Lansiranje Oriona ključno je za OpenAI, koji je nedavno osigurao 6,6 milijardi dolara iz najnovijeg kruga financiranja, potičući strukturni pomak prema modelu za profit. Tvrtka se također suočava s unutarnjim promjenama, s nedavnim odlascima tehničke direktorice Mire Murati, glavnog direktora istraživanja Boba McGrewa i potpredsjednika post-edukacije Barreta Zopha.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti