Stiže električna verzija najpopularnijeg Porschea!

Proizvodnja sljedeće generacije Porsche Macana počinje početkom sljedećeg desetljeća i imat će samo električni motor.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.03.2019. / 13:47

Proizvodnja Porschea Macan (Foto: Porsche)

Iza Porschea je najbolja godina do sada tijekom koje je njemačka kompanija isporučila više od 256 tisuća vozila. Posebno uspješnu godinu imao je model Macan koji se od predstavljanja pokazao kao veliki prodajni hit i najpopularniji model među ljubiteljima kompanije – prošle godine prodan je u više od 84 tisuće komada. U ovoj kompaniji već imaju planove za novu generaciju koji su prilično drugačiji u odnosu na aktualan model jer će novi Macan biti potpuno električno vozilo.

Proizvodnja novog Macana počet će "početkom sljedećeg desetljeća" u tvornici u Leipzigu, i to na platformi Premium Platform Electric (PPE) koju je Porsche razvio za električna vozila u suradnji s Audijem. Električna verzija najpopularnijeg Porschea dio je širih planova kompanije oko ulaganja u elektrifikaciju svojih vozila te do 2022. namjeravaju uložiti više od 6 milijardi eura u električnu mobilnost.

Porscheova tvornica u Leipzigu (Foto: Porsche)

Prilikom objave ove informacije, izvršni direktor kompanije Oliver Blume rekao je kako bi do 2025. čak pedeset posto njihovih novih vozila moglo imati električne motore. Kada su u pitanju električna vozila, napomenuo je kako žele imati pionirsku ulogu u ovoj tehnologiji i u budućnosti mobilnosti.

Početak prodaje prvog Porscheovog električnog automobil Taycana očekuje se do kraja ove godine te će na tržištu konkurirati Teslinom Modelu S, a nakon toga očekuje se i još jedna verzija ovog e-automobila – Taycan Cross Turismo.

Porsche Taycan (Foto: Porsche) Utjelovljenje slobode! Sljedeće godine počinje proizvodnja električnog Porschea

Što se Macana tiče, iz Porschea nisu objavili nikakve dodatne detalje vezane uz sam automobil ili cijenu, no ona će sigurno biti veća u odnosu na verziju s benzinskim motorom čija početna cijena iznosi oko 60 tisuća dolara.

Izvor: Top Gear
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti