Stižu li za Huawei bolji dani? SAD ipak odobrio dozvolu za prodaju čipova, ali ne za pametne telefone

Čipovi koji se koriste u automobilskoj industriji ne smatraju se toliko sofisticiranima, pa je dozvola za njihovu prodaju bila jednostavnija i lakše ju je bilo odobriti.

Martina Čizmić | 25.08.2021. / 09:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Američke vlasti odobrile su dozvolu koja će kineskom Huaweiju omogućiti kupovinu čipova za razvoj vlastitih autonomnih automobila, objavio je Reuters pozivajući se na osobe dobro upoznate sa situacijom.

Ova dozvola omogućit će američkim proizvođačima čipova poslovnu suradnju s Huaweijem, koji je više od dvije godine na "crnoj listi" američke administracije. Zbog aktualne zabrane, sve američke tvrtke koje su željele surađivati sa Huaweijem morale su tražiti posebnu dozvolu od američke administracije, a u potpunosti je zabranjeno prodavanje čipova koje bi Huawei mogao koristiti u razvoju 5G tehnologije i pametnih telefona.

Slika nije dostupna Predsjednik Huaweija vjeruje da se mogu vratiti na tron na tržištu pametnih telefona

Slika nije dostupna Huawei i GAC Group rade na pametnom automobilu

Slika nije dostupna Huawei širi ponudu u Kini: Uz pametne uređaje, u trgovinama će prodavati i - električne automobile

Čipovi koji se koriste u automobilskoj industriji ne smatraju se toliko sofisticiranima, pa je dozvola za njihovu prodaju bila jednostavnija i lakše ju je bilo odobriti. Prema Reutersovim informacijama, dozvola pokriva prodaju čipova za komponente kao što su video ekrani i senzori u automobilima.

Podsjetimo, administracija tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa 2019. je stavila Huawei na "crnu listu" pod optužbom da Huaweijeve aktivnosti ugrožavaju američku nacionalnu sigurnost i vanjskopolitičke interese. Nakon toga, SAD je krenuo u kampanju izbacivanja Huaweijevih uređaja iz svoje komunikacijske strukture zbog straha od špijuniranja. Huawei je takve optužbe sustavno odbacivao.

U međuvremenu je Huawei prodao svoj brand Honor, a fokus je sa pametnih telefona prebacio na druge pametne uređaje i razvoj pametnog automobila. Odobravanje poslovanja s američkim dobavljačima i proizvođačima korak je u tom smjeru.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti