Što je točno dogovoreno u vezi s TikTokom? Amerikanci tvrde jedno, Kinezi drugo

Poznato je da će nova tvrtka TikTok Global biti vrijedna, prema nekim procjenama, oko 50 milijardi dolara.

Martina Čizmić | 21.09.2020. / 13:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Je li TikTok prodan Oracleu ili će se stvoriti nova tvrtka u kojoj će kineski ByteDance biti u partnerskom odnosu s Oracleom i Walmartom? Tko će imati većinski udio i koliko to sve vrijedi?

To su samo neka od pitanja koja su se pojavila tijekom vikenda nakon što je objavljeno da su ByteDance, Oracle i Walmart dogovorili osnivanje nove tvrtke TikTok Global te za to dobili Trumpov blagoslov.

Slika nije dostupna TikTok dobio još tjedan dana: Dogovoreno partnerstvo između ByteDancea, Oraclea i Walmarta koje je i Trump blagoslovio

Podsjetimo, prema tom dogovoru Oracle će imati tek 12,5-postotni, a Walmart 7,5-postotni udio u novoj tvrtki, dio bi pripao ByteDanceu, a ostalo bi pripalo drugim američkim ulagačima. Kome točno, nije precizirano.

No u ponedjeljak su se oglasili iz ByteDancea te istaknuli kako su to samo glasine i da oni neće izgubiti većinsko vlasništvo nad TikTokom. Prema njihovoj izjavi, zadržali bi 80 posto vlasništva u TikTok Globalu. S obzirom na to da je 41 posto ByteDancea u vlasništvu američkih investitora, indirektno, to bi značilo da je većinsko vlasništvo TikTok Globala u američkim rukama.

Hoće li Kina pristati na takav dogovor, još nije poznato. Naime, prema trenutačno poznatim planovima, osnivanjem TikTok Globala ne bi se prenosile nikakva tehnologija ili algoritmi u američke ruke, što je osjetljivo pitanje za Kinu, već bi ostalo u vlasništvu TikTok Globala. Oracle bi, međutim, imao pravo pregledati izvorni kod američke verzije TikToka.

Poznato je da će nova tvrtka TikTok Global biti vrijedna, prema nekim procjenama, oko 50 milijardi dolara. Ta bi se vrijednost mogla i višestruko povećati jer u TikToku imaju u planu ponuditi dionice TikTok Globala javnosti.

Zanimljivo, od samog početka cijele priče Trump je isticao kako će SAD profitirati od cijelog posla jer će u državni proračun biti uplaćeno "mnogo novca". Iz ByteDancea su se dotaknuli i toga rekavši kako je 5 milijardi dolara, koje se spominju kao porezi koje bi TikTok Global trebao platiti, zapravo procjena na temelju prihoda i drugih poreza te nema veze sa samim partnerstvom s Oracleom i Walmartom.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti