TikTok dobio još tjedan dana: Dogovoreno partnerstvo između ByteDancea, Oraclea i Walmarta koje je i Trump blagoslovio

Iako ovo nije dogovor koji je Trump zagovarao (potpuna prodaja TikToka američkom kupcu), očito je dovoljno dobro da odgodi zabranu TikToka u SAD-u.

Martina Čizmić | 20.09.2020. / 09:31

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Američki predsjednik Donald Trump izjavio je novinarima kako odobrava dogovor o partnerstvu između Oraclea, Walmarta i TikToka. Radi se o dogovoru koji bi bio svojevrsni kompromis između potpune zabrane korištenja ove popularne kineske aplikacije u SAD-u i njene prodaje nekoj američkoj tvrtki.

Kako je Trump rekao novinarima, dao je svoj "blagoslov partnerstvu između tih tvrtki".

Slika nije dostupna Microsoft odustao od TikToka: Novi (stari) kandidat je Oracle?

Prema podacima koji su dostupni javnosti, predloženo partnerstvo između Oraclea, Walmarta i TikToka rezultiralo bi stvaranjem nove tvrtke, TikTok Global, koja bi svoje sjedište imala u SAD-u. Tvrtkom bi upravljao odbor u kojem bi sjedili većinom Amerikanci, među kojima bi bio i stručnjak za sigurnost.

Oracle i Walmart bi imali većinu u tvrtki, a svi podaci korisnika bili bi pohranjeni na Oracleovim serverima.

Nova tvrtka će u potpunosti biti pod kontrolom Oraclea i Walmarta, tvrdi Trump, no službena izjava Oraclea i Walmarta to demantira. Prema njihovoj objavi, dvije tvrtke bi imale tek 20 posto udjela u TikTok Globalu (12,5 posto Oracle i 7,5 posto Walmart), ByteDance bi zadržao određeni udio u tvrtki, a ostatak bi pripao drugim američkim investitorima, iako još nije poznato tko bi to bio.

Iako ovo nije dogovor koji je Trump zagovarao (potpuna prodaja TikToka američkom kupcu), očito je dovoljno dobro da odgodi zabranu TikToka u SAD-u.

Slika nije dostupna TikTok i WeChat broje zadnje sate u SAD-u: Trumpova administracija u nedjelju zabranjuje pristup popularnim kineskim aplikacijama

Naime, američko Ministarstvo trgovine objavilo je kako je odgodilo primjenu zabrane na tjedan dana "u svjetlu nedavnih pozitivnih pomaka". Tako su američki korisnici TikToka dobili priliku da koriste aplikaciju do nedjelje, 27. rujna u ponoć.

Problem je što cijeli dogovor o zajedničkom partnerstvu još treba odobriti i službeni Peking, koji je od samog početka protiv prodaje TikToka.

U svakom slučaju, u TikToku su odlučni u namjeri da ostanu prisutni na američkom tržištu. Pitanje je samo što će još morati napraviti kako bi to i ostvarili.

 

 

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti