Microsoft odustao od TikToka: Novi (stari) kandidat je Oracle?

Tko god da se odluči na kupovinu TikToka u SAD-u, sigurno neće imati lak posao.

Martina Čizmić | 14.09.2020. / 11:23

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prodaja američke podružnice TikToka očito neće teći tako glatko kako bi to htio američki predsjednik Donald Trump. Naime, iako se od početka kao najizgledniji kadidat za kupovinu spominjao Microsoft, prema posljednjim informacijama oni su odustali.

Kako spominju američki mediji, Microsoft je bio zainteresiran, čak i dao ponudu za kupovinu vlasniku TikToka, kineskoj tvrtki ByteDance, no oni su tu ponudu odbili.

Slika nije dostupna Hoće li TikTok biti zabranjen u SAD-u i kad? Nitko zapravo ne zna

ByteDance nas je obavijestio da neće prodati američku podružnicu TikToka Microsoftu. Uvjereni smo da bi naša ponuda bila dobra za TikTokove korisnike, a istovremeno štitila interese nacionalne sigurnosti. Kako bismo to postigli, morali bismo napraviti značajne promjene ne bismo li osigurali da je usluga koju nudimo ispunila najviše standarde sigurnosti, privatnosti, sigurnosti na internetu i borbe protiv dezinformacija, i to smo jasno naglasili u našoj ranijoj objavi, stoji u službenoj Microsoftovoj izjavi.

Iako je Microsoft od samog početka bio Trumpov glavni kandidat, čini se kako je sad taj primat preuzela druga američka tvrtka - Oracle.

Kako javlja The Wall Street Journal, Oracle je navodno s TikTokom postigao dogovor da im on upravlja američkim operacijama u oblaku. U prijevodu, Oracle bi trebao ponuditi svoju tehnologiju računarstva u oblaku TikTokovoj američkoj podružnici. To ne znači da Oracle preuzima TikTok, već da postaju prtneri. Ali ako se odluči na davanje konkretne ponude, ovaj bi mu dogovor sigurno mogao biti prednost u odnosu na druge kandidate.

Slika nije dostupna Kinezi pomrsili Trumpove planove: Ništa od brze prodaje TikToka Microsoftu?

Podsjetimo, američki je predsjednik prvotno spomenuo 15. rujna kao rok za prodaju TikToka, no taj je rok produljen do sredine studenog. U međuvremenu je cijelu stvar zakomplicirala i kineska administracija koja postavlja vlastite uvjete za prodaju TikToka.

Tko god da se odluči na kupovinu TikToka u SAD-u, sigurno neće imati lak posao. Što zbog zategnutih odnosa između Kine i SAD-a, što zbog desetaka milijuna korisnika koji očekuju da aplikacija nastavi funkcionirati kao do sad ili da bude još bolja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti