Štrajkom osigurali prava: Glumci će dobiti naknadu kada se u filmovima koristi njihova digitalna replika

Umjetna inteligencija bila je glavna točka spora za SAG-AFTRA, sindikat koji zastupa oko 160.000 glumaca.

Hina | 10.11.2023. / 10:49

Štrajk u Hollywoodu (Foto: Afp)

Filmski studiji moraju dobiti dopuštenje glumaca za korištenje njihovih slika u materijalima koje je generirala umjetna inteligencija (AI) i plaćati glumcima kad god se njihovi digitalni dvojnici pojave na ekranu, prema ugovoru o radu kojim je okončan 118-dnevni štrajk.

Glumci su osigurali te nove zaštitne mjere u sklopu dogovora najavljenog kasno u srijedu, prema Duncanu Crabtree-Irelandu, glavnom pregovaraču za sindikat glumaca SAG-AFTRA.

Fourier Intelligence GR1 Kinezi razvijaju napredne humanoidne robote, na tržištu ih očekujemo već za dvije godine

Prema trogodišnjem ugovoru, glumci imaju pravo na pristanak i pravo na poštenu naknadu kad god se koristi neka vrsta njihove digitalne replike ili zamjene, rekao je Crabtree-Ireland za Reuters.

Predloženi sporazum postavlja minimalnu razinu naknade za korištenje umjetne inteligencije, rekao je Crabtree-Ireland. Glumci također mogu slobodno pregovarati o većim plaćama.

Svi detalji novog ugovora bit će objavljeni nakon što nacionalni odbor SAG-AFTRA-e u petak izglasa prijedlog, rekao je sindikat. Zatim će sporazum biti proslijeđen članovima sindikata na ratifikaciju.

Filmski i televizijski glumci gledaju na umjetnu inteligenciju kao na egzistencijalnu prijetnju, bojeći se da će ih zamijeniti digitalne verzije njihovih likova ili "metaljudi" koje je stvorila umjetna inteligencija. Osobito su glasovni glumci i oni iz pozadine bili zabrinuti da će izgubiti posao zbog sintetičkih glasova.

Crabtree-Ireland je rekao da predloženi ugovor također uključuje zaštitne mjere oko upotrebe generativne umjetne inteligencije za stvaranje sintetičkih glumaca.

YouTube Umjetna inteligencija stiže na Googleov videoservis: Evo koje novitete AI donosi na YouTube

Tehnologija umjetne inteligencije već je korištena za brisanje starosnih granica ili zamjenu dijelova dijaloga, izazivajući zabrinutost da bi studio mogao staviti riječi u usta glumca koji te riječi ne odobrava.

To se pitanje pokazalo kao glavna točka spora za SAG-AFTRA, sindikat koji zastupa oko 160.000 glumaca, kaskadera, glasovnih glumaca i drugih izvođača, te je bila jedna od posljednjih tema koje je trebalo riješiti, rekao je Crabtree-Ireland. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti