Stručnjaci tvrde da smo na povijesnoj prekretnici štetnih emisija u proizvodnji električne energije: "Ulazimo u eru čiste energije"

Ako je vjerovati novom izvješću stručnjaka, štetne emisije u proizvodnji električne energije dosegnule su vrhunac u protekloj, 2022. godini i odsad bi samo trebale padati, kako svijet sve više odbacuje fosilna goriva.

Branimir Vorša | 12.04.2023. / 12:02

Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora
Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora (Foto: Getty Images)

Štetne emisije iz globalne proizvodnje električne energije možda su dosegle vrhunac protekle 2022. godine, a stručnjaci očekuju se da će se te emisije početi smanjivati u nadolazećim godinama. Znak je to da je energetski sektor možda došao do prekretnice tijekom prijelaza na zelenu energiju.

Emisije iz proizvodnje električne energije porasle su za 1,3 posto prošle godine i dosegnule rekordnu razinu, što je bilo potaknuto malim povećanjem upotrebe ugljena, kako bi se zadovoljila rastuća potražnja za električnom energijom nakon popuštanja restriktivnih mjera uvedenih tijekom pandemije COVID-a.

Sječa šume Britanski proizvođač zelene struje siječe šume u Kanadi

Prema energetskom think tanku Ember, 2022. godina vjerojatno će biti posljednja u kojoj će globalni energetski sektor zabilježiti toliki rast emisija. Iz Embera zapravo tvrde da je energetski sektor dosegao povijesnu prekretnicu u prelasku na čiste izvore energije.

Rekordna uporaba obnovljive energije

U Emberovu novom izvješću koje se oslanja na podatke iz 2022. godine, iz 78 zemalja koje pokrivaju 93 posto globalne potražnje za električnom energijom, ističe se da je rekordna upotreba obnovljive energije prošle godine potaknula solarnu i vjetroproizvodnju da dosegnu rekordnih 12 posto u proizvodnji električne energije, u odnosu na 10 posto iz 2021. godine.

Jeftina zelena energija zadovoljila je 80 posto povećanja potražnje za električnom energijom, s obzirom na post-COVID-19 otvaranja gospodarstava, pri čemu je proizvodnja ugljena porasla za samo 1,1 posto tijekom 2022. godine, navodi se u istom izvješću.

S obzirom na to da razvoj tehnologije za proizvodnju iz čistih izvora energije iskorištava pad troškova i povoljne politike vladajućih struktura za uvođenje više jeftine zelene električne energije, iz Embera tvrde da će se tempo rasta proizvodnje električne energije iz čistih izvora ubrzati u tekućoj i nadolazećim godinama.

Slika nije dostupna Pitanje koje se sve češće postavlja: Koliko je zapravo 5G tehnologija "zelena"?

U ovom odlučujućem desetljeću za klimu je početak kraja fosilnog doba. Ulazimo u eru čiste energije, rekla je Małgorzata Wiatros-Motyka, glavna autorica Emberova izvješća u izjavi za medije.

Mišljenja drugih stručnjaka

I drugi stručnjaci smatraju da je to moguće. Alfonso Martinez-Felipe s britanskog Sveučilišta u Aberdeenu kaže da je Emberovo predviđanje izvedivo.

No ima i onih koji su oprezniji s takvim predviđanjima. James Glynn s američkog Sveučilišta Columbia kaže da će trebati još godinu ili dvije da postane jasan dugoročni trend pada emisija. Moguće je da je 2022. možda bila godina vrhunca globalnih emisija u energetskom sektoru, ali to nećemo znati do 2024. ili 2025. godine, smatra Glynn.

Je li zadani cilj 2050. dostižan?

Globalni sektor električne energije treba biti jedan od prvih globalnih sektora koji će se dekarbonizirati kako bi svijet održao na putu za neto nulte emisije do sredine stoljeća, što je put u skladu s ograničavanjem globalnog zatopljenja na 1,5 Celzijevih stupnjeva. Prema Međunarodnoj agenciji za energiju (IEA), energetski sektor mora globalno imati neto nula emisija do 2040. godine kako bi održao korak s tim zadanim vremenskim okvirom.

Slika nije dostupna Kinezi planiraju do 2050. izgraditi solarnu elektranu u svemiru snage najveće nuklearne elektrane

Ipak, unatoč Emberovim predviđanjima da su emisije u energetskom sektoru možda već dosegle vrhunac, još uvijek postoje pitanja hoće li emisije pasti dovoljno brzo da ispune IEA-in rok.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti