Stručnjaci upozoravaju na veliku opasnost za gamere: Potrebna je edukacija kako bi bili upoznati s problemima

Nova studija obuhvaća 14 istraživanja u kojima je sudjelovalo oko 50 tisuća osoba.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.01.2024. / 10:51

Igranje videoigara (Foto: Getty Images)

Do sada su stručnjaci upozoravali na određene rizike od pretjeranog igranja videoigara, no u tim studijama nije se previše govorilo o potencijalnim problemima sa - sluhom. Posljednja takva studija, koja je objavljena u znanstvenom časopisu BMJ Public Health, ukazuje kako, zbog prevelike izloženosti glasnim zvukovima, gamerima prijeti rizik od nepovratnog oštećenja sluha ili tinitusa.

Sluh, ilustracija Tako malen uređaj, a mogao bi produljiti život ljudima koji ga koriste

Studija je bazirana na prijašnjih 14 istraživanja u kojima je sudjelovalo čak oko 50 tisuća osoba, a prema njenim rezultatima, najveći je problem s gamerima koji igraju tijekom dužeg perioda i pojačanim zvukom koji je iznad neke razine koja se smatra sigurnom.

Iako, naravno, gameri mogu utišati zvuk tijekom igranja, često problem nije sama jačina buke, koliko vrijeme, odnosno sati i sati kojima su korisnici izloženi pojačanom zvuku dok igraju igre. Jedna studija tako pokazuje da je prosječna jačina zvuka u slušalicama u četiri FPS igre iznosila između 88.5 i 91.2dB, dok je jedna druga studija pokazala da maksimalna jačina zvuka u takvim igrama, npr. prilikom pucanja, može doseći skoro 120dB.

U nekim istraživanjima pronađena je povezanost igranja videoigara s gubitkom sluha, a u drugima s tinitusom, pri čemu su se za dobivanje podataka znanstvenici koristili informacijama od samih korisnika, dok je u nekim slučajevima korisnicima testiran sluh.

Inače, preporuke Svjetske zdravstvene organizacije kažu da je prihvatljiva, odnosno sigurna razina buke za starije osobe do 80dB 40 sati tjedno, što je razina buke koju stvara zvono za vrata. Što se tiče jače buke, za WHO je prihvatljiva buka do 85dB do četiri sata tjedno, odnosno do 90dB sat i 15 minuta tjedno. Riječ je o podacima za odrasle, dok je ta razina buke za djecu još i niža.

U posljednjoj studiji posebno je naglašeno kako na temelju ograničenog broja dostupnih dokaza možemo zaključiti kako je igranje videoigara zaista čest izvor izloženosti preglasnim zvukovima, što znači da su potrebna dodatna istraživanja. Također, znanstvenici smatraju kako bi se službe za javno zdravstvo trebale pozabaviti ovim problemom te educirati i upozoriti gamere na opasnosti za sluh, na sličan način na koji upozoravaju na opasnost od nošenja slušalica i preglasne glazbe na koncertima uživo.

Pramen Beethovenove kose DNK analiza Beethovenove kose otkrila dosad nepoznatu tajnu gotovo 200 godina nakon njegove smrti

Iz BBC-a su dali i neke savjete za zaštitu sluha tijekom igranja. Naravno, najvažniji i najlogičniji savjet je stišati zvuk te spominju da bi razina od 50 posto trebala biti dovoljna. Također, trebalo bi svakog sata uzeti pauzu od barem 5 minuta kako bi se uši odmorile, a ako se tijekom igranja nalazite u glasnom i bučnom okruženju, savjetuje se korištenje slušalica s blokiranjem buke, no naravno, zvuk ne smije biti preglasan.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti