Studenti Tekstilno-tehnološkog fakulteta iz Zagreba udahnjuju život još jednom popularnom liku iz videoigara

Vidjevši kostim od prošle godine studenti su s oduševljenjem prihvatili izazov izrade novog kostima.

Martina Čizmić | 20.04.2023. / 16:42

Izrada kostima Freye (Foto: PlayStation Hrvatska/TTF)

 Nakon što je 2022. TTF zajedno s PlayStation Hrvatska izradio i javnosti predstavio repliku kostima Aloy – glavne protagonistice poznate igre Horizon Forbidden West, tim Tekstilno-tehnološkog fakulteta pod stručnim vodstvom prof. Irene Šabarić započeo je izradu još jednog cosplay kostima. Ovaj put je u izradi kostim Freye iz popularne igre God of War Ragnarök.

God of War Ragnarök je akcijsko-avanturistička igra koju je razvio Santa Monica Studio, a krajem 2022. objavio Sony Interactive Entertainment za PlayStation 4 i PlayStation 5.

Za sve one koji ne znaju, Freya je vanirska boginja, bivša poglavarka Valkira, bivša Odinova žena i bivša aesirska kraljica. Nakon smrti svog voljenog, ali otuđenog sina Baldura, Freya se zaklela da će se u krvi osvetiti Kratosu i Atreusu.

Freya je nordijska božica - vrlo kompleksan lik i jaka žena i ratnica. Zato je tim Tekstilno-tehnološkog fakulteta vrlo brzo odlučio da između velikog broja zanimljivih likova igre God of War Ragnarök izradimo baš Freyin kostim, pojasnila je voditeljica projekta, prof. Irena Šabarić sa Sveučilišta u Zagrebu.

Prvi kostim koji smo radili s PlayStation Hrvatska je postigao izuzetan uspjeh i Tekstilno tehnološki fakultet ga je prikazao na nizu prezentacija diljem Hrvatske. Veselimo se nastavku suradnje s PlayStation Hrvatska, a kroz projekt omogućujemo studentima da unaprijede tehnike i pokažu dodatnu dozu kreativnosti uz korištenje različitih prirodnih materijala te kombiniranje šivanja i modernih tehnika poput 3D ispisa dodataka koji su sastavni dio kostima, naglašava prof. Šabarić.

Sve se izrađuje pod nadzorom asistentice Franke Karin, izv. prof. dr. sc. Irene Šabarić, predstojnice Zavoda za dizajn tekstila i odjeće te dr. sc. Beti Rogina-Car, stručne suradnice koja se pridružila timu kako bi pomogla svojim znanjem i iskustvom.

Vidjevši kostim od prošle godine studenti su s oduševljenjem prihvatili izazov izrade novog kostima. Izrada Freyinog kostima je zahtjevna jer se svi detalji moraju izrađivati ručno, no svaki student je zadužen za svoj dio te svi surađujemo kako bi kostim izgledao što bolje. Uz to, ekipi su se pridružili kostimografi što je omogućilo bolju suradnju i povezivanje između studenata te olakšalo izradu, navodi prof. Šabarić.

Na izradi kostima sudjeluju studentice diplomskog studija Industrijskog dizajna odjeće - Tena Omerović, Nikolina Tufekčić, Klara Ergović, studentice diplomskog studija Industrijskog dizajna tekstila Dea Babajko i Sanja Vučković i studenti diplomskog studija smjera Kostimografija: Laura Ana Zdunić, Ana Jančiković, Ana Roko, Mirta Baranić, Nikolina Manda Šarić, Jana Friščić i Josip Đerek u sklopu kolegija Projektiranje odjeće.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti