Studija potvrdila ono što liječnici već dugo tvrde: Lijek za parazite ne pomaže u liječenju COVID-19

Znanstvenici ističu da lijek, koristi li se neprikladna doza, može biti vrlo toksičan.

Hina | 05.04.2022. / 11:25

Ivermektin
Ivermektin - 2 (Foto: DNEVNIK.hr)

 Nova velika studija brazilskih znanstvenika potvrdila je da ivermektin, lijek koji se naveliko kupovao u ljekarnama nakon što su antivakseri iznijeli niz neutemeljenih informacija o njegovu učinku, ne pomaže u liječenju COVID-19.

Studija, čiji su rezultati objavljeni u stručnome časopisu New England Journal of Medicine, ukazuje na to da ovaj lijek ne smanjuje rizik od hospitalizacije nakon zaraze koronavirusom u usporedbi s placebom.

Ivermektin je lijek koji se daje kravama i konjima kada imaju parazite, svinjama kada imaju gliste i lijek koji se u malim dozama može koristiti za liječenje parazita kod ljudi.

Ivermektin - 1 Neki liječe koronavirus životinjskim lijekom, bilo je i smrtnih slučajeva: ''Vi niste konji, niste krave. Prestanite s tim!''

Stekao je veliku popularnost, osobito među protivnicima cijepljenja, koji ga, potaknuti informacijama o liječenju koronavirusa prikupljenim na pogrešnim mjestima, smatraju čudotvornim.

U brojnim su se državama police ljekarni ispraznile nakon neutemeljenih tvrdnji po kojima je ivermektin učinkovit u liječenju COVID-19.

Opću pomamu za ivermektinom potaknule su i sumnjive internetske stranice koje su pisale o navodno obećavajućim rezultatima, utemeljenim na manjim istraživanjima, čija su kvaliteta i valjanost, prema mišljenju stručnjaka, bila upitna.

U istraživanju brazilskih znanstvenika ni liječnici ni pacijenti, odabrani nasumice, nisu znali tko je primio lijek, a tko placebo.

Kod 3500 sudionika istraživanja evidentiran je povećan rizik od razvoja težeg oblika COVID-19 zbog njihove dobi ili zbog već postojećih bolesti.

Ivermektin je primalo 679 ispitanika, isto toliko ih je dobivalo placebo, a preostalih 2160 pacijenata liječeno je drugim načinima.

Rezultati su pokazali da je ivermektin klinički neučinkovit, kada su posrijedi rizik od hospitalizacije, duljina boravka u bolnici i duljina oporavka nakon infekcije koronavirusom.

Testiranje na COVID-19, ilustracija Znanstvenici otkrili: Naši geni određuju hoćemo li razviti teški oblik COVID-19 ili ne

Ovo bi ovu temu trebalo potpuno ostaviti po strani, tvitao je imunolog Leif Erik Sander iz berlinske bolnice Charité, aludirajući na provedenu studiju.

Ranijim meta-analizama, koje su kombinirale pojedinačne studije i laboratorijske eksperimente, nije se uspjelo doći do jasnog zaključka o navodnoj dobrobiti ivermektina.

No u međuvremenu su Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Europska agencija za lijekove (EMA) jasno kazale da su protiv upotrebe lijeka za potrebe liječenja COVID-19.

Znanstvenici ističu da lijek, koristi li se neprikladna doza, može biti vrlo toksičan.

Lijek, ilustracija Malo istraživanje otkrilo da uobičajeni lijek iz kućne ljekarne može ubrzati prolazak simptoma bolesti COVID-19

Austrijski proizvođač lijekova MSD (Merck Sharp & Dohme) je savjetovao da se lijek ne uzima bez konzultacija s liječnikom, uz napomenu da "nema smislenih dokaza" o upotrebi ivermektina u liječenju SARS-CoV-2.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti