U 15 sati po hrvatskom vremenu SpaceX je lansirao SN11 Starship i nakon uspješnog lansiranja Starship je ponovno eksplodirao, no ovog puta prilikom slijetanja visoko u zraku, nakon čega je kiša šrapnela zasula selo Boca Chica.

Testiranje je provedeno u uvjetima izrazito guste magle, tako da se od navedenog zapravo malo tog vidjelo, a NASA-ina kamera snimila je kišu šrapnela nakon bljeska i detonacije SN11 u zraku. SN11 je detoniran odlukom SpaceX-a jer su izgubili kontrolu nad letjelicom te radi mjera predostrožnosti.

 

U SpaceX-u zasad nemaju konkretnijih podataka o tome što je zapravo pošlo po krivu. No da testiranje neće biti uspješno, znali su dok je raketa još bila u zraku. Naime, tada su senzori na raketi odjednom prestali slati podatke natrag na zemlju, a inženjeri u SpaceX-u znali su što će uslijediti - slijetanja neće biti.

 Starship SN11 se ne vraća, ne čekajte slijetanje. Čini se da smo izgubili sve podatke s letjelice, prenio je riječi Johna Inspruckera Michael Sheetz. 

Službeno objašnjenje iz SpaceX-a, krivnju za propali pokušaj prebacuje na uvjete loše vidljivosti. 

Da je došlo do tehničkih problema, potvrdio je i sam Elon Musk, koji se, tradicionalno, oglasio na Twitteru. 

Čini se kako je motor 2 imao problema prilikom polijetanja i nije postigao operativni pritisak u komori tijekom slijetanja, ali u teoriji to nije ni potrebno. Nešto se značajno dogodilo ubrzo nakon što je počelo slijetanje. Trebali bismo znati što kad kasnije danas pregledamo ostatke, zapisao je Musk. 

 

 

U prethodnim pokušajima svi su prototipi spektakularno eksplodirali, s tim da je posljednji test SN10 zapravo bio gotovo pa uspješan jer je letjelica sletjela, no onda je odjednom eksplodirala nekoliko minuta nakon slijetanja.