SpaceX detonirao SN11 u zraku iz predostrožnosti jer im se oteo kontroli, kiša šrapnela zasula Boca Chicu

Najnoviji pokušaj SpaceX-a u visinskom testiranju Starshipa, s prototipom SN11, završio je neuspješno. SN11 je prilikom povratka na tlo detoniran u zraku jer je SpaceX izgubio kontrolu nad slijetanjem. Sve to dogodilo se u uvjetima guste magle.

Branimir Vorša | 30.03.2021. / 15:39

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U 15 sati po hrvatskom vremenu SpaceX je lansirao SN11 Starship i nakon uspješnog lansiranja Starship je ponovno eksplodirao, no ovog puta prilikom slijetanja visoko u zraku, nakon čega je kiša šrapnela zasula selo Boca Chica.

Testiranje je provedeno u uvjetima izrazito guste magle, tako da se od navedenog zapravo malo tog vidjelo, a NASA-ina kamera snimila je kišu šrapnela nakon bljeska i detonacije SN11 u zraku. SN11 je detoniran odlukom SpaceX-a jer su izgubili kontrolu nad letjelicom te radi mjera predostrožnosti.

 

U SpaceX-u zasad nemaju konkretnijih podataka o tome što je zapravo pošlo po krivu. No da testiranje neće biti uspješno, znali su dok je raketa još bila u zraku. Naime, tada su senzori na raketi odjednom prestali slati podatke natrag na zemlju, a inženjeri u SpaceX-u znali su što će uslijediti - slijetanja neće biti.

 Starship SN11 se ne vraća, ne čekajte slijetanje. Čini se da smo izgubili sve podatke s letjelice, prenio je riječi Johna Inspruckera Michael Sheetz. 

Službeno objašnjenje iz SpaceX-a, krivnju za propali pokušaj prebacuje na uvjete loše vidljivosti. 

Da je došlo do tehničkih problema, potvrdio je i sam Elon Musk, koji se, tradicionalno, oglasio na Twitteru. 

Čini se kako je motor 2 imao problema prilikom polijetanja i nije postigao operativni pritisak u komori tijekom slijetanja, ali u teoriji to nije ni potrebno. Nešto se značajno dogodilo ubrzo nakon što je počelo slijetanje. Trebali bismo znati što kad kasnije danas pregledamo ostatke, zapisao je Musk. 

 

 

U prethodnim pokušajima svi su prototipi spektakularno eksplodirali, s tim da je posljednji test SN10 zapravo bio gotovo pa uspješan jer je letjelica sletjela, no onda je odjednom eksplodirala nekoliko minuta nakon slijetanja.

Slika nije dostupna Još jedan velik uspjeh za Muska: SpaceX-ova raketa Starship odradila je savršeno slijetanje i... spektakularno eksplodirala

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti