Sve više zaposlenika napušta kineske velike tehnološke kompanije

Dok s jedne strane tehnološke kompanije otpuštaju zaposlenike, u Kini su tisuće zaposlenih u velikim tehnološkim kompanijama odlučili krenuti svojim putem.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.05.2024. / 15:35

Kina (Foto: Getty Images)

Jedno od obilježja tehnološke industrije posljednjih nekoliko godina su masovni otkazi. Nakon razdoblja tijekom pandemije u kojoj je trajala borba za radnika više, situacija se s vremenom promijenila te su mnogi ostali bez posla, a taj trend nastavljen je i tijekom 2024. godine. Najviše se govorilo o situaciji na zapadu, prvenstveno o brojnim otkazima u američkim velikim tehnološkim kompanijama, od Amazona preko Googlea do Microsofta.

Jack Ma Najbogatiji Kinez zaposlenicima objasnio tajnu dugoročnog zdravlja i sreće: Seks! Šest puta u šest dana!

Što se Kine tiče, niti u toj zemlji situacija nije sjajna, a osim što kompanije dijele otkaze, u ovoj je zemlji zabilježen i val otkaza zaposlenike nezadovoljnih situacijom, odnosno prvenstveno uvjetima rada u velikim i najpoznatijih kineskim tehnološkim kompanijama poput Baidua, Alibabe i Tencenta. Ono što je godinama karakteriziralo poslovnu kulturu u takvim tvrtkama bilo je dugo radno vrijeme, ali i veliki pritisak kojem su zaposlenici konstantno bili izloženi. Nekima je, čini se, prekipjelo te su sami odlučili dignuti sidro iz takvih kompanija i krenuti drugim putem.

Dovoljno je samo podsjetiti se jednog ranijeg komentara Jacka Ma, dok je još bio na čelu Alibabe prije nego je upao u probleme (jedno je vrijeme čak i nestao iz javnosti), kada je rekao da mu se niti ne trebaju javljati zaposlenici koji neće raditi po sistemu 996, što znači rad od 9 ujutro do 9 navečer, šest dana u tjednu. Nije teško zaključiti kako takav režim negativno djeluje na zaposlenike koji se žele maknuti od takvih uvjeta i takvog pritiska i stresa.

S vremenom je kineska vlada odlučila stati na kraj takvom ponašanju velikih tehnoloških kompanija, a i same su kompanije odlučile usporiti zbog lošeg imidža u javnosti, ali i zbog činjenice da je nekoliko zaposlenika koji su radili s takvim tempom preminulo.

Slika nije dostupna Bolna kultura prekovremenog rada: Kineska novinska agencija poziva na skraćenje radnog vremena i poštivanje radnih prava

Kao jedan od primjer takvih otkaza novinari South China Morning Posta spominju Zou Du koja je prije nekoliko godina napustila ByteDance, a njenim putem krenulo je njenih čak oko 70 posto kolega koji su poslovnu sreću našli u manjim kompanijama. Općenito, u velikim tehnološkim tvrtkama posljednjih je godina zabilježen puno manji napredak u odnosu na prije, smatra Du koja je sada zaposlena u jednom startupu sa samo 8 zaposlenih u kojem ima, ne samo veću financijsku slobodu, već i fleksibilnost oko radnog vremena koje više ne uključuje cjelodnevni rad šest dana tjedno.

Otpuštanja, ali i otkazi mogu se vidjeti prema ukupnom broju zaposlenih u najvećim tehnološkim tvrtkama u Kini. Baidu, Alibaba i Tencent krajem prošle godine imali su nešto manje od 365 tisuća zaposlenih, što je pad veći od šest posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije i, ako ćemo uspoređivati sa zapadnim kompanijama, možemo pretpostaviti da će se taj pad nastaviti i dalje.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti